DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Başkan Trump, şirketlere baskı uygulayacak mı?

26.08.2019
A+
A-

ABD ve Çin arasında yaşanan bu savaş tahmin edeceğiniz gibi en çok Çin’de faaliyet gösteren ABD’li şirketleri etkiliyor. Trump’ın yaptığı açıklamanın ardından Beyaz Saray yetkilileri Trump’ın ABD şirketlerinin faaliyetlerini Çin dışına taşımaya zorlama gücüne sahip olduğunu doğruladı. Ancak, ABD hükümeti tarafından henüz resmi bir emir verilmediği de belirtildi.

Beyaz Saray ekonomi direktörü Larry Kudlow, CNN’e yaptığı açıklamada şimdilik bir adımımız yok. Fakat nihayetinde böyle bir yetkimiz var. Ancak şu anda kullanılmayacak” dedi. Kudlow, Amerikan şirketlerine önerilerini de sıraladı “Operasyonlarınızı ve tedarik zincirlerinizi Çin’den uzaklaştırmayı düşünmelisiniz. Eve dönmenizi istiyoruz”

ABD başkanının olağandışı ya da olağanüstü bir tehdit durumunda ABD şirketlerinin ticaretini düzenleme yetkisi bulunuyor.

Başkan Trump, Çin ile yaşanan ticaret savaşında ek gümrük vergisi kozunu kullandı. Çin cephesinde ise henüz ulusal bir acil durum ilan edilmedi.

Başta da dediğimiz gibi Çin’e uygulanan gümrük vergisi yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarıldı. Söz konusu vergi, 1 Ekim tarihinden itibaren 250 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanacak. Aynı zamanda 300 milyar dolarlık ürüne uygulanan gümrük vergisi de 1 Eylül itibariyle yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.