DOLAR 32,1828
EURO 34,9754
ALTIN 2.506,22
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Açık
İstanbul
24°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 23°C

Basit Önlemler Hayat Kurtarıyor

24.03.2020
A+
A-

Covid-19 hastalığında mücadelenin en temel ayağını bireysel hijyen ve genel sağlık kurallarına uymak oluşturuyor. Vatandaşlara bu süreçte sosyal çevreden uzak durma çağrısı yapılırken, uzmanlar da basit tedbirlerin önemine vurgu yapıyor.

 ‘DÜŞMEYEN ATEŞ VE ÖKSÜRÜKTE MUTLAKA SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUN’

El hijyeninin önemine değinen Prof. Dr. Metin Hasde, “En az 20 saniye boyunca ellerinizi su ve sabunla yıkayın.  Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun. Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatın. Mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanın. Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının. Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın. Yurt dışı seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin. Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın. Kıyafetlerinizi 60-90 santigrat derecede normal deterjanla yıkayın. Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin. Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla temas etmeyin, maske takmadan dışarı çıkmayın. Havlu gibi kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın. Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin. Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun,” dedi.

EVDE ALINACAK TEDBİRLER

Dış ortama dayanıklı olmayan yeni tip Coranavirüsün, damlacık yoluyla dışarıya yayıldığında yapıştığı malzemenin türüne, özelliğine, ortamın nem ve sıcaklığına göre canlı kalma süresinin değiştiğini ifade eden Prof.Dr Metin Hasde, evde alınacak tedbirleri ise şöyle sıraladı:

“Masalar, kapı kolları, kulplar, elektrik düğmeleri, kumandalar, mutfak tezgahları, tuvaletler ve lavabolar gibi sık kullanılan yerler her gün temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Zeminler, tuvalet, lavabo gibi özel dikkat isteyen alanların standart temizlik malzemeleri ile temizlenmesi yeterlidir. Genel temizlik için 100 ölçü suya 1 ölçü çamaşır suyu yeterli olur, yani 10 litre suya 100 cc çamaşır suyu eklenerek elde edilecek solüsyonla yerler silinebilir, tuvalet ve lavabolar temizlenebilir. Çamaşır suyu oranının belirtilen orandan fazla olarak hazırlandığı solüsyonlar uygulayıcı açısından başta solunum sistemi olmak üzere sağlık sorunlarına yol açabilir.”

İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

İş yerinde alınacak tedbirlerin önemine de değinen Hasde, “Bilgisayar klavyeleri, direksiyon, masalar, kapı kolları, kulplar, elektrik düğmeleri, kumandalar gibi sık kullanılan yerlerin su ve standart deterjanla her gün temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Çalışanlar ve hizmet alanların düzenli biçimde el yıkaması sağlanmalı ve desteklenmelidir.” Genel temizlik kurallarının iş yeri temizliğinde de geçerli olduğunu belirten Hasde, bu mekanların belli aralıklarla havalandırılması gerektiğinin altını çizdi.

İLİşKİLİ HABERLER Coronavirüs Salgını Nedeniyle Okullarda Hijyen Uygulaması

Coronavirüs Salgını Nedeniyle Okullarda Hijyen Uygulaması

Doktor Mehmet Öz'den Türk Tipi El Yıkama

Doktor Mehmet Öz’den Türk Tipi El Yıkama

Rus Doktordan Coronavirüs Açıklaması: Susmaya Zorluyorlar

Rus Doktordan Coronavirüs Açıklaması: Susmaya Zorluyorlar

Coronavirüse Karşı Kırmızı Pancar Turşusunun Faydaları

Coronavirüse Karşı Kırmızı Pancar Turşusunun Faydaları

İLİşKİLİ GALERİLER Yanlış Bilinen Hijyen Hataları!

Yanlış Bilinen Hijyen Hataları!

Hatice Coronavirüs İle İlgili Yaptığı Yorumla Tepki Çekti

Hatice Coronavirüs İle İlgili Yaptığı Yorumla Tepki Çekti

Coronayı Umursamadan Sahile Gittiler

Coronayı Umursamadan Sahile Gittiler

Harvey Weinstein Coronavirüse Yakalandı mı?

Harvey Weinstein Coronavirüse Yakalandı mı?

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.