DOLAR 32,2617
EURO 34,7906
ALTIN 2.401,68
BIST 10.179,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Baş Ağrısı Neden Olur?

19.03.2021
A+
A-

Günümüzde birçok insan kronik ya da dönemsel olarak baş ağrıları ile mücadele etmektedir. Peki, baş ağrısı neden olur? Baş ağrısının çeşitleri nelerdir? Gerilim tipi baş ağrısı nasıl olur? Migren baş ağrıları nasıl olur? Migreni hangi yiyecekler tetikler?

Baş ağrısı, boynun üst kısmından başlayan ve beynin belirli bir bölümüne ulaşan ağrılar olarak tanımlanmaktadır. Beynimiz, her ne kadar acıyı hissetmese de, beyni çevreleyen sinirler, dokular ve deri ağrıyı şiddetli bir şekilde hissedebilmektedir. Baş ağrıları, kişilerin yaşam kalitesini ciddi ölçüde etkiler. Bu nedenle insanlar, ağrının nedenini tanımlayıp, onu geçirecek yöntemler ararlar. Peki, baş ağrısı neden olur? 

BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?

Baş ağrısının nedenleri değişiklik gösterebilmektedir. Kronik baş ağrısının nedenleri şu şekildedir;

Beyni saran damarlarda oluşan sorumlar ve inme durumu

Menenjit benzeri enfeksiyon durumları

Normal değerinden çok yüksekte ya da çok aşağıda bulunan kafa içi basınç

Beyin tümörü

Kaza ve travma nedeniyle oluşmuş beyin hasarı

Aşırı ağrı kesici ve diğer ilaçların kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan baş ağrıları

KRONİK BAŞ AĞRISI NEDENLERİ

Kronik baş ağrısı nedenleri, birtakım risk faktörleri ekseninde gelişebilmektedir. Risk faktörlerini kısaca şöyle özetleyebiliriz;

Bilhassa kadınlarda kronik baş ağrısı daha sık görünür

Yüksek anksiyete (kaygı bozukluğu) durumu

Depresyon ve depresyona bağlı olarak gelişen karamsarlık

Uyku bozukluğu

Obezite veya aşırı kilo

Horlama

Aşırı kahve ve kafein kullanımı

Ağrı kesicinin fazla kullanımı

Diğer vücut bölgelerinin ağrıması

BAŞ AĞRILARININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Baş ağrısının geliş özellikleri, ağrının nedeninin belirlenmesinde ve tedavi yönteminin karar verilmesinde önemli ipuçları sağlamaktadır. Bu nedenle hastalar, zaman içerisinde gelişen baş ağrılarının takvimini tutarak ağrının karakterini, sıklığını ve dönemlerini net bir şekilde belirlemelidir. Uluslararası Baş Ağrısı Derneği’nin belirlediği üç ana baş ağrısı türü bulunmaktadır. Bunlar; birincil, ikincil ve kraniyal nevraljiler şeklinde belirlenmiştir.

GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI NEDİR?

Gerilim tipi baş ağrıları en sık görülen birincil baş ağrısı türüdür. Kadınlarda görülme oranı, erkeklere kıyasla daha fazladır. DSÖ verilerine göre günlük süreçte her 20 kişiden 1’i gerilim tipi baş ağrısı ile uğraşmaktadır. Bu tür ağrılar episodik ve kronik olarak ikiye ayrılmaktadır. Episodik ağrılar 7 güne kadar sürer ve başın iki yanına dağılır. Ayrıca gerilim tipi baş ağrısı alına ve enseye yayılabilir ancak diğerlerine nazaran daha az şiddetlidir. 

MİGREN BAŞ AĞRILARI

Kadınların baş ağrısı

Migren tipi baş ağrısı en sık görülen baş ağrısıdır. Her cinsiyeti ve her yaş grubunu aynı oranda etkiler. Ancak ergenlik döneminden sonra kadınlar, erkeklere oranla daha fazla migren baş ağrısı ile uğraşmaktadır. 

MİGRENİ TETİKLEYEN YİYECEKLER

Migren, bazı yiyeceklerin tetiklemesiyle ortaya çıkabilmektedir. Bu yiyeceklerden başlıcaları; tarihi geçmiş peynir, çerez, çikolata yoğurt, kafein içeren içecekler ve salamura et/balık olarak sıralanabilmektedir. Öte yandan, yaşam tarzı, az uyumak, aç kalmak, fiziksel ve zihinsel yorgunluklar da migreni tetikleyen diğer faktörlerdir. 

MİGRENİN ÖZELLİKLERİ

Ataklar halinde gelir. 

2 ila 72 saat arasında sürer.

Zonklayarak kendisini belli eder ve şiddetli şekilde hissedilir. 

Baş ağrısına kusma ve bulantı halleri eşlik edebilir. 

Işığa ve sese hassasiyet artar.

Fiziksel aktivite ağrıyı şiddetlendirir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.