DOLAR 32,2669
EURO 34,7755
ALTIN 2.404,16
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Barbaros Hayrettin Paşa’nın Türk olduğu kanıtlandı

27.10.2019
A+
A-

Türk denizciliğinin en önemli komutanı Barbaros Hayrettin Paşa’nın doğduğu Midilli Adası’nda bulunan kitabe, soyağacına dair bilinmeyen gerçekleri ortaya çıkardı. Kitabenin ortaya çıkmasıyla Barbaros’un babası sipahi askeri Yakub Ağa’nın, Fatih’in isteğiyle 1462’de Midilli’ye yerleşerek bir Yunan kadınla evlendiği ve Osmanlı adına adada kaldığı kanıtlandı. Dr. Mehmet Tütüncü, “Ağaçların arasında gözükmeyen 534 yıl önceye ait kitabe, ilk kez Yakub Ağa’nın izlerini sunuyor” dedi. İlk kez kitabede anılan Adem’in de Barbaros’un dedesi olduğu ortaya çıktı.

Dr. Tütüncü ortaya çıkardı

Akdeniz’i bir Türk gölüne çeviren Barbaros Hayrettin Paşa’nın Osmanlı tarihindeki izleri artıyor. Mısır Fayyoum Üniversitesi öğretim üyesi, Osmanlı tarihi araştırmacısı Ahmed Ameen, iki yıldır Barbaros’un doğduğu Midilli’de araştırmalarını sürdürüyordu. 60 dönüm arazi üzerine kurulu kalenin beş burcundan olan kuzey tarafındaki burç, ağaçların arasında kalıyordu. Kalenin burcunda kitabeyi bulan Ameen, keşfini Türk-Arap Dünyası Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Tütüncü’ye gönderdi. Dr. Tütüncü, kitabenin Barbaros Hayreddin Paşa’nın babası Yakub Ağa’ya ait olduğunu ortaya çıkardı. Hicri 890, Miladi 1485 yılına ait kitabede Midilli Kalesi’nin Barbaros’un babası, Osmanlı’nın tımarlı sipahi askeri Emir Yakup tarafından yaptırıldığı ortaya çıkarken, bu isme ilk kez bir kitabede rastlandı.

‘Fatih’in izniyle Rum kadınla evlendi’

Dr. Mehmet Tütüncü, Barbaros’un babası Osmanlı sipahisi Yakub Ağa’nın Vardar-Yenice (Yunanistan) doğumlu olduğunun bilindiğini ama ilk kez bir kitabede geçtiğini söyledi. Dr. Tütüncü, “Bu kitabe, Yakub Ağa’nın 1462’de Fatih ile adanın fethine katıldığını ve Fatih’in isteğiyle Osmanlı adına adanın koruyucusu olduğunu kanıtlıyor. Yani kalenin kumandanıdır. Adada Türk kadın olmadığı için Fatih’ten izinle bir Rumla evlenen Yakub Ağa’nın İshak, Oruç, Hızır (Barbaros) ve İlyas isimli dört oğlu burada doğar. İlk defa Emir Yakub’un ismine rastlamak ve bunu Barbaros’un doğduğu Midilli Kalesi’nde bulmak çok önemli bir keşif” dedi. Barbaros’un dedesinin adının Adem olduğunun ilk kez ortaya çıktığını da ekleyen Tütüncü, “Hristiyan kaynaklar, Barbaros’un Midillili Hristiyan bir devşirme olduğunu yazar. Bu kitabe onun devşirme değil, Türk soyundan olduğunu kanıtlıyor. Babasının adının Adem olması Müslümanlığın kanıtı” diye konuştu.

Barbaros sürprizi

Kitabede ne yazıyor?

Osmanlıca kitabede, “Bu muhteşem burcun yapılmasını fetihler babası Büyük Sultan ve Ulu (Muazzam) Hakan, Sultan Mehmed Han oğlu, Sultan Beyazıd emretti. Allah sultanlığını ve de devletini ebedi kılsın. Bunu Adem oğlu Emir Yakup 890 senesinde yapmıştır” yazıyor.

Ameen: Kimse bilmiyordu

Midilli’de 1485 tarihli kitabeyi bulan Ahmed Ameen, Mısır Fayyoum Ünivesitesi’nde öğretim üyesi. Uzun yıllardır Yunanistan’daki Osmanlı eserlerini inceleyen Ameen, “Görülmesi mümkün olmayan sık ağaçlarla kaplı alanda kitabeyi buldum. Yunan yetkililer de içeriğini bilmiyordu. Hatta bu konuda uluslararası uzman olan Prof. Machiel Kiel bile ilk kez duyduğunu söyledi. Barbaros’un soyuna ait bilgilerin ilk kez yazılı bir kaynakta bulunması çok önemli” dedi.

Barbaros sürprizi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.