Ballı-Kaymaklı Meyve: Bursa’nın Osmanlı Esintili Tatlı Geleneği
Bursa’nın Osmanlı esintili tatlı geleneği Ballı-Kaymaklı Meyve ile buluşuyor: lezzet, zarafet ve gelenek bir arada.
Bal, kaymak ve meyve üçlüsünü özenle bir araya getirerek hazırlanan ballı-kaymaklı meyve tatlısı, yaklaşık üç yıldır Bursa’daki ziyaretçilerin ve yerli müşterilerin damaklarında kendine özgü bir yer edinmiştir. Şehrin geleneksel tatlarını günümüze taşıyan işletme, Osmanlı saray mutfağından ilham aldığı tarifini mevsimlik meyvelerle buluşturarak sunuyor.
Bursalılar ve ziyaretçiler için tatlı dünyasında balın şifa veren özünün, kaymakla zenginleşen dokusu ile meyvelerin uyumu dikkat çekici bir deneyim sunuyor. Uzun yıllardır bu geleneği sürdüren ekip, her döneme uygun meyvelerle tatlıyı zenginleştiriyor; yaz aylarında muz, çilek, incir, şeftali, üzüm ve erik; kış aylarında ise portakal, mandalina ve hurma temel malzemeler arasında yer alıyor. Kaymak ve bal, tarifin değişmez unsurları olarak karşımızda duruyor.
İlhan Şahin (50) öne çıkarılan noktaları şöyle özetliyor: “Dedelerimizden kalan bir geleneği devam ettiriyoruz. 30 yıldır bu tatlıyı yapıyoruz. Meyvelerimiz taze ve kendi bahçelerimizden temin ediliyor.” Şahin, tatlının mevsimsel meyvelerle seçildiğini ve Osmanlı mutfağından esinlenen bal-karışımının birleşiminin müşteriler tarafından büyük ilgiyle karşılandığını vurguluyor.
Yaz-kış fark etmez, damağa hitap eden bu tatlı için müşteriler arasındaki olumlu geri bildirimler artıyor. Akşam saatlerinde bile telefon açılarak “kapanışı biraz bekletebilir miyiz?” diyenler oluyor; bu da tatlının talebinin mevsimsel akıştan bağımsız olduğunun göstergesi.
Tatlının üretiminde kullanılan malzemelerin taze ve yöresel kaynaklardan temin edildiğini belirten Şahin, bal ve kaymağın tatlıdaki sabit yapı taşı olduğunu belirtiyor. Tarife sadık kalarak, meyveleri kendi bahçelerinden ve bölge imkanlarından sağlayan ekip, bal ve kaymağı da bu özgün lezzetin merkezine yerleştiriyor.
Haber-Kamera: Barış YILMAZ, Hüseyin SEZGİN / Bursa