DOLAR 32,3753
EURO 35,0555
ALTIN 2.326,55
BIST 9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Balıklama Atlamak Ölümle Sonuçlanabilir

20.08.2020
A+
A-

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Adnan Altun, deniz ve havuzların derinliği belli olmadığı yerlerde yüksekten atlamanın büyük risk taşıdığını belirtti. Atlamanın hiçbir şekilde doğru olmadığı ifade eden Altun, ciddi problemler ile karşılaşabileceğini belirtti.

BALIKLAMA ATLAMADA TEHLİKE BÜYÜK

Dr. Öğretim Üyesi Adnan Altun yaz mevsimi nedeniyle insanların serinlemek için denize, göle veya havuzlara gittiğine işaret ederek, serinleme sırasında en büyük tehlikenin halk arasında ‘balıklama atlayış’ olarak bilinen yüksekten atlamak olduğunu ifade etti. Denize ve derinliği belli olmayan sulara yüksekten atlamanın riski olduğunu, hayatla kumar oynamakla eşdeğer olduğunu söyleyen Altun, şu şekilde konuştu:

‘Deniz ve derinliği olmayan sulara yüksekten atlamak büyük bir risk. Suya atlarken yapılan bir hata boyun kemiğinin kırılmasına, ardından da omurilik yaralanmasına neden olabilir. Balıklama atlamak, su derinliği iki metreden az ise oldukça tehlikelidir. Başın elden önce suyun tabanına çarpması nedeniyle boyun kemiklerinde kırılmalar oluşabilir. Kırık, omurga içinden geçen omuriliği (bir santim çaplı) zedeleyebilir ve çoğu zaman kopartabilir. Omurilik hasarlarının en tehlikeli olduğu yer boyun bölgesinde olanıdır. İnsan vücudunda omurganın en önemli görevleri, vücut ağırlığının taşınmasına yardım etmek, vücut hareketlerine katkı sağlamak ve omurga kanalı içinden geçen omuriliği ve sinirleri korumaktır. Omurga sisteminin en hareketli bölgesi boyun bölgesidir. Baş ağırlığını taşıyan ve her yöne hareketi destekleyen bu bölge aynı zamanda omuriliğe de koruma sağlar’ şeklinde konuştu.

ANİ ÖLÜMLER OLABİLİR

Başın ani olarak suyun tabanına çarpması ile sonrasında ani ölümler veya ömür boyunca kalacak tam felçlerin olabildiğine de vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Adnan Altun, ‘Balıklama dalma sonrasında boyun hasarı oluşmasa bile başın sert zemine çarpması nedeniyle ani bilinç kaybı gelişmesi sonucu çok iyi yüzme bilenler bile boğulabiliyor. Yapılacak yanlış bir hareket ile meydana gelecek olan boyun travması, boyun omurlarından bir veya birkaçında kırıklara, omurların birbiri üzerinde kaymasına (listezis) ya da omurların bir arada durmasını ve kafa tasına tutunmasını sağlayan bağlarda hasara neden olarak omurilik yaralanmasına yol açabilir’ diye konuştu.

YANLIŞ İLK YARDIM TEHLİKEKİ

Hızlı hareket etme endişesi ile hastalara daha çok zarar verebilecek transfer şekillerinden kaçınılması gerektiğini ifade eden Altun, ‘Boyun travması geçirdiği bilinen ya da şüphe edilen kişiler, boyun bölgesi sabit hale getirilerek, mümkün olduğunca kısa sürede tam donanımlı bir sağlık merkezine ulaştırılmalıdır. Hızlı hareket etme endişesi ile hastalara daha çok zarar verebilecek transfer şekillerinden kaçınılmalı, hastanın mevcut olan pozisyonu uzman bir hekim tarafından görülene kadar korunmaya çalışılmalıdır. Birkaç saniye içinde gelişen bu olaya dışarıdan birinin yardım etme olasılığının ise oldukça zayıftır. Kazalarında olduğu gibi atlama sonucu oluşacak boyun kemiği ve omurilik zedelenmelerinden korunmak için hayatımıza daha bilinçli sahip çıkmalıyız. Derinliği ve taban yapısı tam bilinmeyen sulara dalarak girmekten kaçınmalıyız. Bulanık göl suları ve sonradan doldurulan kıyılarda riskin oldukça yüksektir. Özellikle taş ve kaya gibi zemin yapısı düzensiz sulara balıklama dalmanın büyük risktir’ dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Yanlış Biliyorsunuz! Yüzmek Kilo Aldırıyor

Yanlış Biliyorsunuz! Yüzmek Kilo Aldırıyor

Denizden Çıkan Çöpler Görenleri Üzdü

Denizden Çıkan Çöpler Görenleri Üzdü

Yüzmek Kemik İltihabının Önüne Geçiyor!

Yüzmek Kemik İltihabının Önüne Geçiyor!

Korona Denizden Bulaşır Mı?

Korona Denizden Bulaşır Mı?

İLİşKİLİ GALERİLER Bu Havuzda Yüzmek Cesaret İster

Bu Havuzda Yüzmek Cesaret İster

Denizden Çıkan Canlıları Görünce Gözlerinize İnanamayacaksınız!

Denizden Çıkan Canlıları Görünce Gözlerinize İnanamayacaksınız!

Denizde Giyilen Kıyafetler

Denizde Giyilen Kıyafetler

Yüzmek Daha Akıllı Olmanızı Sağlıyor

Yüzmek Daha Akıllı Olmanızı Sağlıyor

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.