DOLAR 32,5882
EURO 34,7936
ALTIN 2.508,04
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Bakanlıktan, ‘ihracatçıların KDV iade alacakları ödenmedi’ iddiasına yanıt

25.10.2022
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022 yılının 9 aylık döneminde yapılan ihracat kaynaklı iadelerin ortalama gerçekleşme süresinin 42 gün olduğunu açıkladı. Bakanlık, “ihracatta iade süresinin 7 aya vardığı veya ihracatçıların KDV iade alacaklarının ödenmediği” iddialarının gerçekle ilgisi bulunmadığını bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “ihracatçıların KDV iade alacaklarının ödenmediği” iddialarına karşın yazılı açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan “İhracatçıların KDV İade Alacakları Ödenmiyor”, “İhracatta KDV iade süresi 7 aya yaklaştı” iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

KDV iadesinin, ihracat yapan firmaların ihraç ettikleri mallara ilişkin bilgi ve belgelerin vergi idaresine sunulmasıyla başlayan ve gerekli kontrollerin yapılmasından sonra tamamlanan bir süreç olduğuna işaret edilen açıklamada, söz konusu iadelerin hızlı ve kontrollü bir şekilde yapılmasının, Gelir İdaresi Başkanlığının en hassas olduğu konuların başında geldiği vurgulandı.

Başkanlıkça KDV iade süreçlerinin hızlı ve doğru yapılmasını teminen gelişen teknolojinin sisteme adapte edildiği ve teknolojiden olabildiğince yararlanıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ancak unutulmamalıdır ki KDV iadesinin hızlı yapılması kadar doğru yapılması, bir başka anlatımla herhangi bir usulsüzlüğe, yanlışlığa imkan vermeyecek şekilde gerekli kontrollerden geçtikten sonra yapılması büyük önem arz etmektedir. 2022 yılının ilk 9 ayında yapılan KDV iadesi tutarı yaklaşık 204 milyar lira olup, bu tutarın yaklaşık 130 milyar liralık kısmı ihracat ve ihraç kayıtlı teslimlerden kaynaklanmaktadır. 2022 yılının ilk 9 ayında yapılan ihracat kaynaklı iadelerin ortalama gerçekleşme süresi 42 gündür. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere ihracatta iade süresinin 7 aya vardığı veya ihracatçıların KDV iade alacakları ödenmiyor şeklinde haber ve değerlendirmelerin gerçekle hiçbir ilgisi bulunmadığı, tamamen hayal ürünü olduğu açıktır.

“GÜNLÜK 1,3 MİLYAR LİRA İADE YAPILIYOR”

Ayrıca iade mevzuatı ile mükelleflere talep ettikleri iadeyi 5 veya 10 iş günü içinde yapılmasını taahhüt eden düzenlemeler mevcuttur. Örneğin, Hızlandırılmış İade Sistemi sertifikası sahibi mükellefler ile Artırımlı Teminat Uygulaması’ndan yararlanan mükelleflerin iade talepleri 5 iş günü içinde yerine getirilmektedir. İhracatçıların iadesini beklediği KDV tutarının 500 milyar lira olduğu şeklinde aynı yazıda talihsiz bir açıklama daha yer almaktadır. 25 Ekim 2022 tarihi itibarıyla ihracatçılar dahil tüm mükelleflerin bekleyen iade talep tutarı yaklaşık 56 milyar liradır. Vergi dairelerince günlük ortalama 1,3 milyar lira iade yapılmakta ve her gün yeni iade talepleri de alınmaktadır. Günlük 1,3 milyar lira iade yapılarak bu tutarın 43 günde iade edilmesi mümkündür. Ancak iade talepleri süreklilik arz ettiğinden stokta bekleyen iade tutarı her zaman mevcut olacaktır.”

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.