DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Bakan Tunç’tan Adalet ve Adli Tıp Vurgusu

Bakan Tunç, adaletin sağlanması ve adli tıbbın önemi üzerine yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Adalet sisteminin güçlendirilmesi ve adli tıbbın rolünün artırılması gerektiğini vurguladı.

07.10.2024
A+
A-

Bakan Tunç: “Adaletin tecellisi noktasında 25 bin hakim ve savcımız kılı kırk yararak titiz bir çalışma gerçekleştiriyor”

ANKARA – Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, adaletin sağlanması konusunda 25 bin hakim ve savcının titizlikle çalıştığını vurgulayarak, “Binalardan ve saraylardan bahsediyorsunuz, peki, bu mekanlarda adalet var mı?” şeklinde dile getirilen eleştirilerin, adalet sistemine ve devlete zarar verdiğini belirtti. Bakan Tunç, bu açıklamaları Ankara Adli Tıp Grup Başkanlığı Hizmet Binası’nın temel atma töreninde yaptı.

Törende konuşan Bakan Tunç, yeni adliye binalarına yönelik yapılan eleştirilerin, bu binalarda adaletin kalmadığını öne sürerek, gerçekleştirilen hizmetlere gölge düşürmeye çalıştığını ifade etti.

Adli Tıp’ın Önemi

Bakan Tunç, Adli Tıp Kurumu‘nun adalet sistemindeki önemine değinerek, “Adli Tıp, adaletin tecellisi için hayati bir rol oynamaktadır. Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması, delillerin toplanması ve değerlendirilmesi adaletin en temel unsurlarıdır. Bu yüzden adaletin hakkıyla tecelli edebilmesi için Adli Tıp’a ve bilirkişilik kurumuna ihtiyaç vardır. Adli Tıp, yargı teşkilatımız için bağımsız ve tarafsız bir bilirkişilik kurumu olarak önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda, bugüne kadar adli tıp alanında hizmet veren tüm çalışanlara teşekkür ediyoruz. Hayatını kaybedenlere de Allah’tan rahmet diliyoruz.” şeklinde konuştu.

Adliyelerin Vakarına Uygun Olması Gerekiyor

Adliyelerin Vakarına Uygun Olması Gerekiyor

Bakan Tunç, adliyelerin adaletin vakarına uygun şekilde tasarlanması gerektiğini belirterek, “Ülkemiz bu anlamda önemli mesafeler katetti. 2002 yılında 78 adet müstakil adalet binamız varken, bugün bu rakam 366’ya yükseldi. Metrekare olarak da 500 bin metrekareden 6 milyon metrekareye ulaştık. Özellikle Ankara Adalet Sarayı’nın 700 bin metrekareyi aşan bir alana sahip olacağını vurgulamak isterim. Dolayısıyla, fiziki mekanların kapasitesinin arttırılması konusunda kayda değer bir ilerleme sağladık.” dedi.

Bakan Tunç, avukatlık yaptığı yıllarda yaşanan zorlukları hatırlatarak, “O dönemlerde adliye binalarının durumu oldukça kötüydü. Kiralık binalar, merdiven altı yapılan duruşmalar ve sınırlı teknoloji ile karşı karşıyaydık. Ancak bugün çok daha değerli bir seviyeye ulaştık.” ifadelerini kullandı.

Bakan Tunç ayrıca, “Saraylardan bahsediyoruz, ama bu mekanlarda adaletin olup olmadığını sorgulamak da bir o kadar önemlidir. 25 bin hakim ve savcımız, adaletin tecellisi için titiz bir çalışma yürütüyor. Yargı sistemimiz üç dereceli bir yapıdadır; ilk derece, istinaf ve temyiz aşamalarından oluşmaktadır. Ancak ilk derece mahkemelerin verdiği bazı kararlar hatalı olabiliyor. İstinaf ve temyiz süreçleri, bu hataları düzeltmek için mevcuttur. Ancak bu tür durumlar ortaya çıktığında sosyal medyada ya da basında hemen bir dezenformasyona girişiliyor. Bu, yargıyı ve adaleti zedeler.” diye ekledi.

Yeni Adli Tıp Binası Hakkında Bilgiler

Temeli atılan Adli Tıp Grup Başkanlığı hakkında bilgi veren Bakan Tunç, “17 Kasım 2023 tarihinde sözleşmesi imzalandı. 1 Aralık 2023’te yer teslimi gerçekleştirildi. İnşallah 2 yıl içerisinde bu bina tamamlanıp hizmete açılacak. Bina, 43 bin 695 metrekare kapalı kullanım alanına sahip olacak. İçerisinde Adli Tıp Şube Müdürlüğü, Morg, İhtisas, Kimya Biyoloji, Trafik, Fizik ve Adli Bilişim İhtisas Daireleri bulunacak. Ayrıca, 379 araç kapasiteli otopark da mevcut olacak. Adli Tıp Binası, en son teknoloji cihazlarıyla donatılacak.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.