DOLAR 32,2806
EURO 34,7862
ALTIN 2.408,73
BIST 10.251,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C

Bakan Selçuk, Türkiye’nin Kovid-19 tecrübelerini G20 ülkelerine anlattı

27.06.2020
A+
A-

G20 ülkeleri eğitim bakanları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) temalı video konferans gerçekleştirdi. OECD, UNESCO ve Dünya Bankası temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Millî Eğitim Bakanı Selçuk, konuşmasına sosyal hayatı ve eğitim hizmetlerini derin bir şekilde etkileyen Kovid-19 pandemisi konusunda görüşme aranjör G20 Başkanlığına teşekkür ederek başladı.

Salgını önlemek için Türkiye’de bütün okullarda ve üniversitelerde yüz yüze eğitime mart ayında ara verildiğini andıran Selçuk, “Ve kapanıştan sadece bir hafta sonra ulusal TV kanalımız ile meslek birliği içinde üç TV kanalı ile uzaktan öğretime ve çevirim içi öğrenme platformumuz ile de esas eğitim ve ortaöğretim öğrencilerine karşın çevirim içi öğrenime başladık” dedi.

Selçuk, yükseköğretim düzeyinde ise her üniversitenin kendi çevirim içi öğrenimini yürüttüğüne muhabere etti. Pandemiden önce çevirim içi öğrenme platformuna sahip olunması nedeniyle pandeminin eğitime etkilerini çabuk şekilde telafi edildiğini vurgulayan Selçuk şunları söyledi: “Çevirim içi öğrenme platformumuz zengindir, çünkü binlerce öğretim materyalini içermektedir. Güvenlidir, çünkü öğretmenler ve öğrenciler kendi hesapları ile sisteme girişi yaparlar. Etkilidir, çünkü öğretmenler kendi öğrencilerinin katılımını peşine düşüp takip edebilirler ve canlı dersler yapmaları da mümkündür. Dinamiktir, çünkü öğretmenler eğitim videoları ve interaktif materyaller yükleyebilmekte, öğrencilerine tayin verebilmekte ve etkinlikleri bitirme durumlarını peşine düşüp takip edebilmektedirler.”

Selçuk, uzak eğitim sisteminin bununla beraber motive edici olduğunun da altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü platform, öğrencilerin katılımlarına ve etkinlikleri tamamlamalarına kadar puan vermektedir. Aktiftir, çünkü uzak eğitim döneminde yaklaşık 2,9 milyar tıklanma sayısı ile en fazla ziyaret edilen eğitim siteleri içinde ülkemizde birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer almıştır. İçermecidir çünkü eğitim materyalleri cep telefonları ile uyumludur. Bu durum özellikle evinde bilgisayar bulunmayan ya da tatmin edici sayıda bilgisayarı olmayan aileler için faydalıdır.”

Öğrencilere çevirim içi öğrenme platformunda kullanılmak üzere aylık olarak 8 GB bedava veri paketleri sağlandığını anlatan Selçuk, uzak eğitim platformuna engeli yer alan öğrenciler için de yüzlerce öğretim videosu hazırlandığını vurguladı. Bakan Selçuk, bilhassa küresel acele koşul günlerinde öğrencilere karşın psikososyal desteğin de çok önemli olduğuna göze çarpan ederek, “Bu çerçevede uzakta eğitim döneminde 10 milyon civarında öğrenci grup rehberliğinden ve 109 bin öğrenci birebir rehberlik hizmetlerinden faydalanmıştır” ifadesini kullandı.

“Pandemi sürecinde sektörler arası meslek birliği kıymetli”

Bakan Selçuk, pandemi sürecinde sektörler arası meslek birliğinin çok değerli olduğunu da anımsatarak, şunları kaydetti:

“Örneğin Türkiye’de eğitim sektörü yüz maskesi, yüz kalkanı, tıbbi tulum ve dezenfeksiyon malzemeleri üreterek pandemi ile mücadelede sağlık sektörünü desteklemiştir. Bugüne dek 30 milyon civarı maske mesleki ve teknik liselerimiz kadar üretilmiştir. Birbirimizden öğrenmek için deneyimlerimizi ve iyi uygulamalarımızı paylaşmamızın önemine aksan yapmak istiyorum.”

Aynı küresel krizlere daha hazırlanmış olunmasına imkan verecek gelişmiş çevirim içi öğrenme olanakları ile eğitim sistemlerinin Kovid-19 pandemisi sonrası daha “dayanıklı” ve daha “içermeci” olacağını bildiren Selçuk, bu nedenle çevirim içi öğrenme sistemlerine daha pozitif yatırım yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Ulusal Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye’nin pandemi sürecinde eğitimde attığı adımları G20 ülkelerinin eğitim bakanlarıyla paylaştı.

Mehmet Kalay
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.