DOLAR 32,2073
EURO 35,0615
ALTIN 2.469,59
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

Bakan Selçuk açıkladı! Uzaktan eğitim 31 Mayıs’a dek devam edecek

29.04.2020
A+
A-

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, yeni herif korona virüs (Covid-19) tedbirleri çerçevesinde okullarda eğitime ara verilerek başlatılan uzak eğitim sürecini değerlendirdi. Bakan Selçuk, sürecin takvimine ilişkin açıklamalarda bulunarak daha evvelden 30 Nisan’a dek sürmesi planlanan uzak eğitimin tarihinin 31 Mayıs tarihine dek uzatıldığını açıkladı.

Türkiye’de birincil Covid-19 vakasının görülmesi üstüne Sağlık Durumu Bakanlığı Bilim Kurulu önerisine uyarak süratli bir karar alan Ulusal Eğitim Bakanlığı, başlangıçta 23 Mart tarihinde uzakta eğitim sürecine başladı. 25 Mart tarihinde alınan Bilim Kurulu kararı ile okulların 30 Nisan tarihine kadar uzak eğitime devam etmesi yerinde görüldü. Türkiye’de yaklaşık 18 milyon öğrenci ve yaklaşık 1 milyon öğretmeni ilgilendiren, uzaktan eğitim sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, “Bilindiği üzere ülkemiz bütün dünyada baş gösteren Korona virüsle mücadele içindedir. Zamanın ve zamanlamanın salgınla uğraş konusunda oldukça önemli olduğu bir döneme defalarca birlikte tanık olmaktayız. Milli Eğitim Bakanlığı olarak Sıhhat Bakanlığı, Bilim Kurulu ve ilgili birimlerle birlikte gerekli değerlendirmeleri yapıp gereken önlemleri ivedilikle alma kararlılığı içinde olduk. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Bakanlığımız bu süreçte isabetli ve kısa sürede sonuca gitmeye odaklanmış bir şekilde uzaktan eğitim ve okullarımızdaki koruyucu sıhhat ürünleriyle ilgili imal hizmetlerine kesintisiz devam ediyor” biçiminde konuştu.

“Uzaktan Eğitimin 31 Mayıs’a dek devam etmesi kararlaştırılmıştır”

Avrupa’nın birçok ülkesinin nüfusundan daha fazla sayıda Türkiye’de öğrenci olduğuna değinen Bakan Selçuk, alınan tüm kararların birçok hane halkını aracısız ya da dolambaçlı olarak ilgilendirdiğini söyledi. Salgının başladığı tarihten itibaren dünya ülkelerinin birçoğundan daha kısa sürede Uzak Eğitime geçme kararı almış olmanın faydalarının ortaya çıktığını vurgulayan Selçuk, “Bilim kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Kabine toplantısında ortaya çıkan fikirler çerçevesinde Uzakta Eğitimin 31 Mayıs’a kadar devam etmesi kararlaştırılmıştır. Şu lahza çocuklarımızın en güvende olacakları yer evleri, hepimizin elden bırakmayacağı yegane şey tedbir ve birbirimize göstereceklerimiz sabır, anlama ve dikkattir” dedi.

“Geriye Doğru döndüğümüzde burada gösterdikleri itina bizi fazla rahatlatacak”

Uzakta Eğitim süreci uzadıkça öğrencilerdeki motivasyonun düşeceğine ve sıkılma durumları olabileceğine dair endişelerini dile getiren Selçuk, “Bir an önce normalleşme adımlarını atabilmemiz, okullarımızı sağlıkla açabilmemiz, eskisi gibi okul bahçelerinde koşup sınıflarda gülebilmemiz için bu süreci her zaman birlikte böyle yönetmek durumundayız. Uzak eğitim şu lahza elimizdeki tek seçenek. Biz onu sıkıca tuttuk ve ‘çocuklarımız bu süreçte öğrenme kaybı yaşamasınlar, okuldan, eğitimden kopmasınlar, telafi eğitiminin zeminini sağlam atsınlar’ diye yüzbinlerce öğretmenimizle tüm enerjimizi oraya vererek uzaktan eğitim üstünde çalışıyoruz. Bütün çocuklarımızdan ve velilerimizden ricam, uzakta eğitime sıkıca tutunmaları. Geriye döndüğümüzde burada gösterdikleri özen bizi çok rahatlatacak. Defalarca beraber başaracağız diyoruz ya hani, o birlikteliklerden biri de bu” diye konuştu.

“11’inci ve 12’nci sınıflarda öğrenim görebilen öğrencilerimize EBA Akademik Destek platformuna yoğun talebi olduğunun farkındayız”

Okullardaki yüz yüze eğitime ara verilmesinin arkasından eş zamanlı olarak uzaktan eğitim konusundaki eylem planını yürürlüğe koyduklarını ve bir hafta gibi kısa bir vakit içinde, TRT ve TÜRKSAT iş birliğinde EBA TV ekranlarından yayınların başladığını hatırlatan Selçuk, süreç her tarafında gönüllü olarak faaliyet gösteren öğretmenler ve teknisyenlerin çabalarını dile getirdi.

Merkezi sınavlara hazırlanan öğrencilere öbür bir parantez açan Selçuk, “Sınavlara hazırlanan öğrencilerimiz bu süreçte bizlerin en hassas olduğu konudur. Tüm hazırlıklarımızı öğrencilerimizin bulunduğu şartlar perspektifinde etraflıca düşünerek hazırlamaktayız. 11’inci ve 12’nci sınıflarda öğrenim gören öğrencilerimize EBA Akademik Destek platformuna yoğun talebi olduğunun farkındayız. Yapay zeka destekli öğretim sistemi öğrencilerimize kendi hızında ve sıfırdan alarak öğretme üzerine kurulu bir sistem. EBA Akademik Takviye platformuna son birkaç gün içinde tescil olan ve kullanan 11’inci ve 12’nci derslik öğrenci sayısının da 1 milyona yaklaştığını söyleyebilirim. 13 Nisan tarihinden itibaren EBA Canlı Sınıf Uygulamasında ilk 15 günde ders sayısı 650 bini aştı. Bu derslerin sadece 150 bini ilk hafta yapıldı. İkinci hafta ise bu ders sayısı 500 bin oldu. Bu derslerin yaklaşık 200 bini ise hafta sonu yapılarak eğitime yeni bir zaman boyutu kazandırdı. Öğrencilerimiz EBA’yı kullanarak vakit kavramından egemen bir şekilde çalışmalarını sürdürecekler” ifadelerini kullandı.

“Bizim için her çocuğun eğitimi manâlı”

Uzaktan Eğitim sürecinde öğrenciler ve velilerin kesintisiz yanlarında olduklarını ileten Selçuk, “Bu zorlu süreçte sürekli yanlarında olmak için psikososyal desteklerimiz de birer birer devreye giriyor. Bu kapsamda daha önce öğrencilerimiz, velilerimize yönelik salgının oluşturduğu kaygıyı normalleştirmelerine takviye yapabilmek için ayrı olarak kılavuzlar yayımlamıştık. Yayımlanan kılavuzların sahada etkin olarak kullanıldığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Keza 81 ilde ‘Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Bilgilendirme Hattı’ çağrı merkezi kurarak Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde görevli özel eğitim ve rehberlik öğretmenlerimiz telefonla öğrenci ve velilerimize takviye oluyorlar. İki gün önce ‘Özelim Eğitimdeyim’ adlı mobil uygulamayı paylaştık. Bu başvuru formu dünya ölçeğinde standartlara sahip. Her bir çocuğumuzun eğitimi önemli bizim için” diye konuştu.

“Telafi eğitimi bir bütündür”

Sürecin normale dönmesinden sonra telafi eğitimleriyle ilgili bilgi veren Selçuk, “Unutulmasın; televizyon eğitimi, internet tabanlı EBA eğitimi ve yüz yüze yapılacak telafi eğitimi bir bütündür. Bu parçaların herkes öğrencilerimizin öğrenme ortamından uzaklaşmamasını sağlamaktadır” dedi.

“Güneşli ve güzel günlerin ülkemize en kısa sürede doğacağını temenni ediyorum”

Basın açıklamasının son kısmında öğrencilere tavsiyelerde bulunan Selçuk, “Öğrencilerimizin bu geçici durumda bol bol kitaplarla vakit geçirmelerini tavsiye eder ve onların sağlığının bizler için ne denli önemli olduğunu bildirmek isterim. Güneşli ve güzel günlerin ülkemize en kısa sürede doğacağını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“LGS tarihiyle ilgili, Cumhurbaşkanı bir yorumlama yapacak”

Sınırlı sayıda basın mensubunun katıldığı toplantıda soruları da cevaplayan Bakan Selçuk, LGS’yle ilgili 4 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak kabine toplantısını işaret ederek, “LGS tarihiyle ilgili, hafta başında yapılacak kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı bir açıklama yapacak. Sosyal uzaklık konusunda da arkadaşlarımızla beraber simülasyonlar yapıyoruz. Nasıl bir oturma düzeni olur diye, Sağlık Durumu Bakanlığı ve Bilim Kuruluyla da iletişim halindeyiz. Dün de bir toplantı yaptık konuyla ilgili. Her türlü tedbiri en kuvvetli şekilde alacağız” ifadelerini kullandı.

“Telafi eğitime ilişkin takvimimiz sürekli değişen, canlı bir takvim”

Telafi eğitimlerin takvimine dair gelen soruya ise Bakan Selçuk, “Bizim telafi eğitime ilişkin takvimimiz aslında aralıksız değişen, canlı bir takvim. Çünkü şart değiştikçe telafi eğitiminin gereksinimlerini de dönüştürebiliyoruz. Birazdan 81 ilimizin Milli Eğitim Müdürüyle, telafi eğitimi konusunda bir toplantımız olacak. Telafi eğimin her yaş grubu ve her alan için ayrı olarak oluşturulduğu bir dönem yaşıyoruz. Bildiğiniz gibi televizyondaki eğitim, internet tabanlı eğitim ve yüz yüze yapılacak eğitim de telafi eğitimidir. Bütün bunların hepsi öğrencilerimizin gelecekteki öğrenimlerinin zeminini sağlamlaştırma çabası ve çocuklarımızın okuldan uzaklaşmaması çabasıdır” cevabını verdi.

“İkinci dönemde not verilmesi laf konusu yok

2019-2020 eğitim öğretim yılında ikinci dönemin neredeyse tamamının Covid-19 salgını dolayısıyla uzaktan eğitimle geçmesi üzerine Bakan Selçuk, derslik geçmeyle ilgili soruda ise, “Derslik geçmeyle ilgili birinci dönemde alınan notlar geçerli olacak. Öğrencilerimiz anekdot ortalamaları kaç olursa olsun, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. acilen ikinci dönemde anekdot verilmesi laf konusu değil. Birinci dönemin notları geçerli. Öğrencilerimiz sıkıntıya girmesinler, diyelim ki bir not güçsüz olma durumu varsa herhangi bir şekilde sorumlu olarak bir üstteki sınıfa geçebilecekler” ifadelerini kullandı.

Belli Kuvat
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.