Bakan Nebati’den ‘epistemolojik kopuş’ yorumu
Sözcü Gazetesi’nin haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Yalova’da bir şirketin lojistik merkezinin açılışında konuştu.
Faiz indirimleri sonucu resmi enflasyon Cumhuriyet tarihinin en hızlı yükselişini kaydederek yüzde 83,45’e sıçrarken, Bakan Nebati, BM’nin de faiz politikasında Türkiye’nin uygulamalarını tekrarladığını öne sürdü.
Nebati ayrıca, geçen hafta yabancı akademisyenlerin de katıldığı ‘ekonomik dönüşüm zirvesi’nde kullandığı ve sosyal medyada gündem olan “Neoklasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomi ile daha fazla önem kazanmaktadır.” sözlerinin ardından bugün “Hem alaylı hem de mektepli olarak konuşurken hangi dili nasıl ifade edeceğimizi çok iyi biliriz” dedi.
Nebati’nin konuşmasından satır başları şöyle:
“Enflasyonla mücadele etmek için birçok ülke merkez bankası finansal sıkılaştırmaya gitmiş, ekonomilerinin resesyon risklerinin giderek artmasına da sebep olmuştur. Örneğin ABD bugün teknik olarak resesyondadır.
Gelişmiş Batı ülkelerindeki faiz artışları sadece kendilerinin resesyon risklerini artırmıyor. Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler’in (BM) de dün belirttiği gibi, küresel ekonominin resesyona ve ardından uzun süreli durgunluğa girme riskini de artırıyor.
BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri, muhtemel küresel resesyonun önlenmesi için gelişmiş ülkelere politikalarını değiştirme çağrısı yapmış bulunuyor. Uzun yıllardır Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere ve son zamanlarda hemen her gün ifade ettiğimiz, uyguladığımız politikaları şimdi BM çağrı yaparak tekrar ediyor.
Biz iş adamıyla iş adamı gibi, çiftçiyle çiftçinin dilinden konuşuruz. Hem alaylı hem de mektepli olarak konuşurken hangi dili nasıl ifade edeceğimizi çok iyi biliriz. Siz manüpülatif, yalan dolan sözlerinizi devam ettirin. Havuzunuzda trollerinizle her türlü işleyişi yapın. Biz Türkiye Ekonomi Modeli’nin dünyaya örnek teşkil edeceğini biliyoruz, ifade ediyoruz. 21. Yüzyıl Türkiye Yüzyılı olacak demeye devam edeceğiz.”