DOLAR 32,3558
EURO 34,7693
ALTIN 2.395,24
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Bakan Kasapoğlu sporun birleştirici etkisine dikkat çekti

25.05.2019
A+
A-

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, temiz spor, doping, adil yarışma koşulları, global spor ekonomisindeki çarpıklıklar, cinsiyet eşitsizliği gibi sporun çözmesi gereken kendi sorunları bulunduğuna dikkat çekerek, “Sporun birleştirici, zenginleştirici ve iyileştirici etkilerini ön plana çıkarmak için tüm paydaşlara iş düşmektedir” diye konuştu. 

Bakan Kasapoğlu, Sırbistan’da düzenlenen Uluslararası Spor Hekimliği Konferansı’nın açılış oturumunda yaptığı konuşmada, spor hekimliğinin popülaritesinin, ülkelerimizde ve tüm Avrupa’da giderek arttığına işaret etti.

“TÜRKİYE VE SIRBİSTAN SON YILLARIN YÜKSELEN YILDIZLARI OLMUŞLARDIR” 

Sporda başarının multidisipliner bir çabayı gerektirdiğine dikkat çeken Bakan Kasapoğlu, “İyi sporcular yetiştirmek için son derece yetkin ve çağın gerekliliklerini kavramış antrenör, spor bilimci ve spor hekimlerine gerek vardır. Memnuniyetle ifade edebiliriz ki hem Türkiye hem de Sırbistan bu yolda epey mesafe kat ederek son yılların yükselen yıldızları olmuşlardır” dedi.

“BİLİM VE TEKNOLOJİNİN SPORA UYGULANMASIYLA BAŞ DÖNDÜRÜCÜ GELİŞMELER KAYDEDİLMEKTEDİR” 

Bakan Kasapoğlu, günümüz sporunun son derece dinamik bir yapıya sahip olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilim ve teknolojinin spora uygulanmasıyla baş döndürücü gelişmeler kaydedilmektedir. Spor hiçbir zaman olmadığı kadar uluslararasılaşmıştır. Sporcu ve teknik ekip sürekli seyahat halinde dünyanın her yerini dolaşmaktadır. Spor hekimlerinin de buna uygun olarak ulusal sınırlarına hapsolmamaları, alanlarındaki gelişmeleri yakından takip edebilmeleri ve sürekli kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bu yüzden bunun gibi uluslararası katılımlı organizasyonlara ev sahipliği yapmak ülkelerimiz için çok önemli ve gereklidir. Bu tür organizasyonlarda sadece akademik çevrelerin değil spor camiasındaki tüm karar vericilerin temsilcilerinin de yer alması hedeflenmelidir. Böylece sporla ilgi teori ve pratiğin entegrasyonu sağlanabilir. Hem Türkiye ve hem de Sırbistan spor yönetimi ve organizasyonunu buna göre belirleyerek var olan bilgi birikimini sportif başarıya daha fazla kanalize etmelidir.”

“ORTAK PROJELER DE ÜRETMEK DE GEREKLİDİR” 

Bakan Kasapoğlu, temiz spor, doping, adil yarışma koşulları, global spor ekonomisindeki çarpıklıklar, cinsiyet eşitsizliği gibi sporun çözmesi gereken kendi sorunları bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi:
“Bu sorunların üstesinden gelmek ve sporun birleştirici, zenginleştirici ve iyileştirici etkilerini ön plana çıkarmak için tüm paydaşlara iş düşmektedir. Spor hekimleri sporun bilimsel yönünü, etiğini, insan sağlığı ve psikolojisi üzerine etkisini iyi bilirler. Bu yüzden hem ulusal örgütlenmelerinde hem de Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Dünya anti-Doping Ajansı (WADA) ve Dünya Spor Hekimleri Federasyonu (FIMS) gibi çatı örgütlerin ilgili komisyonlarında çalışarak, gerçekçi spor politikaları belirlenmesine yardımcı olmalıdır. Bunun için ülkeler ve kurumlar arası ikili ilişkileri geliştirmek ve ortak projeler üretmek de gereklidir. İşbirliği anahtar sözcüktür. Ancak işbirliği ile insan malzemesinin gelişmesi ve kaynakların optimal kullanımı sağlanabilir. Türkiye ve Sırbistan, spor profesyonelleri düzeyinde bu tarz işbirliği için oldukça zengin bir geçmişe ve mevcut olanaklara sahiptir. Bu girişimler her iki ülkenin spor politikacıları tarafından da desteklenecektir.” 

Yunus Emre Kartal

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.