DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Bahçeşehir Kolejinden LGS değerlendirmesi

20.06.2020
A+
A-

Sınavın, sosyal uzaklık kuralları dikkate alınarak sorunsuz gerçekleştiğini söyleyen Aslan, uzun süredir birbirini görmeyen öğrencilerin kendi okullarında sınava girmelerinin onları rahatlattığını ve imtihan öncesi arkadaşlarını görmelerinin motivasyonlarını artırdığını vurguladı.

Tercih döneminde rehber öğretmenlerden destek alınmalı

Bu yıl geçen yıla göre 600 bin daha pozitif öğrencinin girdiği LGS, tercih döneminde daha dikkatli seçimler yapmayı gerektiriyor. Dr. Özge Aslan, sınav öncesi öğrencilerin ve velilerin elinden geleni yaptığını, 16 Temmuz’da açıklanacak sonuçlar sonrası seçim döneminin dikkatli yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi. Aslan sözlerine şöyle devam etti: “Sonuçlar açıklandıktan daha sonra yüzdelik dilim ve atama dikkate alınarak tercih sürecinin dürüst yönetilmesi gerekiyor. Bu yıl, geçen yıla göre takriben 600 bin daha fazla öğrenci sınava girdiği için tercih döneminde bu yıl açıklanacak yüzdelik dilim ve sıralamayı özenli eleştirmek için ailelerin süreci, okullarında kılavuz öğretmenlerindendestek alarak yürütmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.”

Dr. Özge Aslan, sınavla ilgili şu akademik değerlendirmelerde bulundu:

Sınavın belirleyici dersinin Matematik olacağı tahmin edilmektedir

Soruların tamamına yakınında, öğrencilerin soruları somutlaştırarak daha gizli yorum yapabilmeleri için şekil, grafik, tablo gibi görseller kullanılmıştır. Bundan önceki LGS sınavlarında olduğu gibi matematik okur-yazarlığı yine ön plana çıkmaktadır. 

Taksonomik olarak tahlil ve inceleme yapma gibi üstteki seviye düşünme becerilerini ölçen soruların yoğun olduğu görülmekle beraber sezgi düzeyinden de sorular bulunmaktadır. Soruların çoğunda operasyon adımlarının fazla olduğu ve bundan dolayı bir takım öğrencilerin vakit kontrolü noktasında bıkkınlık yaşadığı gözlemlenmiştir. Sınavın yarısının kuvvet geri kalanının ise orta ve basit güçlükte olduğunu bildirmek mümkündür.

Türkçe’de akıl yürütme ve uyarı becerisi ön planda

Okuma anlayış sorularının ağırlıkta olduğu bu sınavda günlük hayatla ilişkilendirilmiş metinlerle kurgulanmış sorular, öğrencilerin keza dikkat becerilerini hem de üstteki seviye düşünme becerilerini ölçmüştür. Grafik ve tablo şeklindeki görsel tanımlama soruları da öğrencilerin analiz ve birleşim yeteneklerini ölçen ayırt edici sorular olmuştur. Dil bilgisi soruları, kazanımları kavramış olmayı gerektiren, konuya hâkim öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği cevabı net olan sorulardır. Okuma kavrama sorularının ağırlıkta olduğu bu sınavda us yürütme becerilerine dayandırılmış metinler, sınavın belirleyici soruları olarak öğrencilerde keza özenli okuma hem de zamanı dürüst kullanma becerisini zorunlu kılmıştır.

T. C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

Geçtiğimiz yıllara göre soruların daha uzun paragraflardan oluşması, öğrencilerin sorularda daha fazla zorlanmasına sebep olabilir. Ancak sorular açık ve nettir, cevaba basit ulaşılabilir formatta sorular sorulmuştur. Tartışmaya açık bir soru bulunmamaktadır.

LGS de daha önce hiç sorulmamış olan Tanzimat Fermanı konusundan soru gelmiştir.
Sorular, MEB kadar yayımlanan misal sorularla benzerlik taşımaktadır. Ama örnek sorularda bulunan maharet temelli harita açıklama türünden soru sınavda yer almamıştır.
Bilgi, seziş sorularının çoğunlukta olduğu ve hem öğrencilerin muhakeme gücünü ortaya koyan ve çıkarım yapabilecekleri üst seviye beceriyi ölçen başvuru düzeyinde soruların da mevcut olduğu söylenebilir.

İngilizce soruları, konulara göre dengeli olarak değişik, sarmal yapıda hazırlanmıştır

Inceleme ve yoruma dayalı sorulara bu sene daha az yer verilirken, imtihan soruları ağırlıklı olarak bilgi ve sezgi düzeyinde hazırlanmıştır. Bu yılki LGS İngilizce sınavı, öğrencilerin soruların cevaplarını içeriği dikkatle okuyarak, zahmetsizce tespit edebilecekleri, ezbere dayalı olmayan, geçmiş yıllardaki bilgileri ile yapabilecekleri, sarmal yapıda sorulardan oluşmaktadır. MEB kadar yayınlanan örnek ve egzersiz sorularında yer aldığı gibi, sınavda grafikli, okuma parçası ve diyalog içeren soru türlerine yer verilmiştir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi için hayatın içinden yoruma dayalı sorularla karşılaştık

Tüm sorular 8. Sınıf kazanımlarından oluşmaktadır. Sorular açık, anlaşılır ve net ifade edilmiştir. Imtihan, daha fazla öğrencinin izah etme, çıkarım yapma becerilerini ölçmüştür. Felek konusu ile ilgili soruda öğrenciler külli irade, cüzi irade, emek kavramlarını iyi karşılaştırarak ve metinde geçen ifadelere uyarı ederek dürüst cevaba ulaşabileceklerdir. Sadaka-i cariye konusu ile ilgili soruda öğrencinin bu ifadeyi bilip yorum yapması gerekmektedir.

Fen Bilimleri sınavı geçen yıl uygulanan sınava tarafından kolaydı 

Sorular genelde MEB kadar yayımlanan kazanımlara ve MEB Fen Bilimleri kitabına uygun şekilde hazır, misal soruların mantığıyla paralellik göstermektedir ama genellikle zorlayıcı değildir. Imtihan geçen yılın sınavına kadar daha kolay sorulardan oluşmaktadır.
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.