DOLAR 32,5560
EURO 34,9318
ALTIN 2.443,60
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 17°C

Bahçeşehir Koleji Bölüm Başkanları TYT sorularını yorumladı

27.06.2020
A+
A-

Matematik ve Türkçe testlerine ilişkin sorularda üst seviye düşünme becerilerini ölçen soru yapılarının bu sene de kullanıldığı görüldü. TYT 2020’de bu derslerde günlük hayatla bağlantılı konulardan oluşmuş bir imtihan hazırlanırken, analiz yapma, zihin yürütme, yorum yapma gibi üst düzey düşünme becerileri gerektiren sorularla karşılaşıldı. Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinde ise temel data ve becerileri ölçen sorular yer aldı.Bu yıl TYT oturum süresinin 30 dakika uzatılmış olması da öğrencilerin tüm soruları görebilmesi namına menfaat sağladı.

“Türkçe’de dil bilgisi soruları kavrama düzeyinde, paragraf soruları ise üst seviye düşünme becerilerini ölçen sorulardan oluştu”

Türk Dili ve Edebiyatı Birim Başkanı Tuğba Aktaş, “Türkçe testinin bütününe baktığımızda dil bilgisi sorularının seziş düzeyinde, paragraf sorularının ise üst düzey düşünme becerilerini ölçen başvuru formu ve tahlil düzeylerindeki sorulardan oluştuğu görülmüştür.

2019 TYT’de 12 adet olan dil bilgisi soruları, 2020 TYT’de 7’ye indirilmiştir. Bu sorulardan imlâ ve noktalama; geçen yıl olduğu gibi 2 yazım, 2 noktalama konusundan oluşurken geriye doğru kalan 3 dil bilgisi sorusu “karma ilave bilgisi, önad tamlaması ve cümle ögesi”nden oluşmaktadır. Bu başlıklar Ortaöğretim Programı kazanımlarıyla örtüşmektedir. Paragraf sorularında geçen senelerde ağırlıklı olarak günlük hayattan ve tarihten sorular sorulmuşken bu senenin paragraf soruları, “bilimsel görüntü açısına, felsefik ve sosyolojik yaklaşımlara dayanan; çoğunluğu görünmeyen kavram ve konulardan oluşan, bu sebeple metin güçlüğü açısından birdenbire fazla kere okuma ihtiyacı gerektiren içerikler”den oluşmaktadır.bununla beraber YKS sınav sistemiyle tanıştığımız “2 cümle verip bu cümleleri birleştirmek” ve “mülâkat” şeklinde paragraf bitirme sorularına bu sınavda hiç yer verilmemiştir.Genel itibarıyla görünmeyen ve eleştirel düşünme ile okuma becerileri gelişmiş, günlük hayatında bilimsel metin okuyan gençlerin zamanı daha iyi kullanabileceği bir imtihan olduğunu söylemek mümkündür” dedi.

“Matematik soruları, 9 ve 10. derslik kazanımlarından sorulmuştur”

Matematik Birim Başkanı Taner Kayış, “Temel Matematik testindeki sorular, üstteki düzey düşünme becerilerini ölçmeye karşın hazırlandığı için soruların çözümleri işlem yoğunluğu olarak değil lakin anlayabilme açışından vakit sıkıntısı yaşatan sorulardan oluşmaktadır.

ÖSYM geçen yıllarda olduğu gibi matematik sorularında ezberci mantıktan uzaktan, tamamıyla okuduğunu anlayıp yorumlayabilen öğrencilerin başarılı olacağı bir sınav hazırlamıştır. Bahşedilen bilgileri içten yorumlayan öğrenciler, kısa bir işlemle sonuca ulaşmışlardır. Geçen yıllarda yapılan TYT sınavlarında olduğu gibi Esas Matematik testinde soru çözümünde gerekli olan formül, öncülde verilmiştir.

Matematik soruları, 9 ve 10. sınıf kazanımlarından sorulmuştur. 10. sınıf kazanımlarına ait 4 soru vardır. 9. derslik kazanımlarından sorulan problem soruları (14 adet) görsellik içermemekle beraber operasyon becerisinden çok, okuduğunu içten anlayıp izah etme becerisini kullanmaya dönüşmüştür. Öteki sorular ise modelleme ve hikâyeleştirme kurgusuyla hazırlanmıştır. Fazla okuyan, muhakeme becerisi yüksek öğrencilerin başarıya ulaşacakları bir sınav olduğunu söylemek mümkündür.

neticede bu sınavda, soru kalıplarını ezberleyip sonuca gitmeye çalışan öğrenciler yok, esas matematik bilgisi olup bu bilgiyi yorumlayabilen öğrenciler başarılı olabilecektir.

TYT’de çıkan 10 Geometri sorusunun tamamı 9 ve 10.sınıf öğretim programı dahilinde yeni cins Geometri sorularından oluşmaktadır. Tüm sorularda öğrencinin geometrik düşünme becerilerine sahip olması beklenmiştir. Olağan Geometri soru tarzına alışık olan öğrencilerin fazla zorlanacağı ancak yeni tür Geometri sorularına aşina olan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği bir sınav olmuştur” ifadelerini kullandı.

“Fizik soruları jurnal hayattan yaşamsal örnekler ile ilişkilendirilerek oluşturulmuş”

Fizik Bölüm Başkanı Rafet Sayar, “TYT fizik soruları 9 ve 10.derslik öğretim programına ait olan kazanımları içeren jurnal hayattan yaşamsal örnekler ile ilişkilendirilerek oluşturulmuştur. Bu yılki TYT fizik soruları geçen yılın sorularına ve MEB yeniden testlerine benzer olarak hazırlanmıştır. Geçen yıl olduğu gibi bu sene da imtihan da yeniden matematiksel işlem gerektirmeyen sorular yer almıştır. Sınav soruları, konuya dair mantıklı düşünme yapılması amaçlanmış olan hikâyeleştirilmiş yeni nesil soru tiplerini içermektedir. Geçen sene Fizik testindeki soruların 4 adam başına 9.sınıf konularından sorulmuşken bu sene 9. derslik konularından sorulan soru sayısı 2’ye düşürülmüştür. bununla birlikte 10.derslik konularından 3 soru sorulmuşken bu sene 10. derslik konularından sorulan soru sayısı 5’e çıkarılmıştır. Sınavda kazanım dışı soru bulunmamaktadır. genellikle öğrencilerin fizik sorularını esas bilgileri yorumlayarak rahatlıkla çözebileceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

“Kimyada sorular veri ve sezgi düzeyinde”

Kimya Birim Başkanı Yasemin Keskin Çinkaya, “Kimya soruları, kısa metinli, açık ve net olması sebebiyle geçen yılın TYT Kimya sorularıyla benzerlik göstermektedir.

7 adet TYT Kimya sorusunun dört her birine 9.derslik, üç adam başına de 10.sınıf kimya kazanımlarını ölçmeye yöneliktir. Sorular MEB kazanımlarına uygundur. Sorular data ve seziş düzeyindedir. Öğrencilerin çözerken güçlük çekebileceği, çözümü uzun zaman alan, yeni cins kimya soruları olarak nitelendirilen yoğun matematik işlem becerisi gerektirecek sorulara yer verilmemiştir” dedi.

“Biyoloji testinde Türkçe-Matematik alanındaki öğrencilerin de çözebileceği nitelikte sorular sorulmuş”
Biyoloji Birim Başkanı Melike Kılıç, “Biyoloji testinde 9. derslik öğretim programına ait, DNA’nın özellikleri ve canlılardaki işlevleri, bitki ve hayvan hücrelerinin karşılaştırılması, canlıların sınıflandırılması konularından birer soru, 10. derslik öğretim programına ait, genetik, eşeyli üreme ve Türkiye’nin biyoçeşitliliği konularından birer soru sorulmuştur.

Sorular Ortaöğretim Programı kazanımlarına yerinde olup, net ve kavranabilir özelliktedir. genelde sınava disiplinli bir şekilde hazırlanan her öğrencinin kolaylıkla çözebileceği nitelikte ve bilgiyi ölçen sorulardan oluşan bir test olduğu söylenebilir. Türkçe-Matematik alanındaki öğrencilerin de çözebileceği nitelikte sorular bulunmaktadır. Sınav süresinin uzatılması bu öğrenci grubunun da sorulara vakit ayırabilmesi açısından menfaat sağlamış olabileceği düşünülmektedir” diye konuştu.

“Tarih soruları, 2019 TYT soru dağılımı ve öğretim programı kazanımlarıyla paralellik gösteriyor”

Tarih Birim Başkanı Kahar Alkan, “Tarih soruları, 2019 TYT soru dağılımı ve öğretim programı kazanımlarıyla paralellik göstermektedir. Sorular yayımlanan aynı sorular ve ÖSYM‘nin soru tarzı doğrultusunda oluşturulmuştur.

9 ve 10. Sınıf öğretim programına ait iki soru yorum ve çıkarım yapmayı gerektiren kullanım düzeyinde, 11. Sınıf öğretim programından sorulan bir soru bilgi düzeyinde yer almaktadır. 12. Sınıf konularını içeren soruların ayırt etme gücü yüksek olduğundan bu soruları, konulara hâkim olan bunun yanına da çıkarım yapabilen öğrencilerin çözebileceği düşünülmektedir.

9. Derslik öğretim programından; İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası ünitesinden (Uygur Devleti) bir soru, 10. Derslik öğretim programından; Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiye’si ünitesinden (Anadolu Selçuklu Devleti) bir soru, 11. Derslik öğretim programından; Devrimler Çağında Değişen Devlet-Toplum İlişkileri ünitesinden (Osmanlıdaki Demokratikleşme Süreci) bir soru, 12.Derslik öğretim programından; 20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti (Mondros Sonrası Gelişmeler) Millî Mücadele ünitelerinden (Lozan Uzlaştırma Antlaşması ve Önemi) birer soru gelmiştir.

Genel anlamda testin bütününe baktığımızda zorluk derecesinin orta düzeyde olduğu söylenebilir” biçiminde konuştu.

“Uyumlu olarak çalışan ve konu tekrarı yapan öğrenciler soruları rahatlıkla çözer”

Coğrafya Bölüm Başkanı Ümit Soykan, “Coğrafya TYT soruları 9. ve 10. Derslik öğretim programındaki kazanımlarından hazır, ünitelere orantılı olarak dağıtılmıştır. 9. Sınıf seviyesinden iki, 10. Sınıf seviyesinden ise üç soruya yer verilmiştir.

ÖSYM’nin 2020 yılında gerçekleştirilecek TYT ve AYT sınavlarına esas kazanım açıklaması doğrultusunda, konu dağılımına dikkat edildiği öğretim programı dışı soru olmadığı görülmektedir. Soruların kurgusu öğrencilerin daha önceki yıllarda karşılaştıkları soru kurgularıyla benzer özelliktedir. Bazı soruların birden artı kazanımı ölçecek şekilde hazırlandığı, örneğin karstik göllerle ilgili sorunun hem dış kuvvetler, keza kayaçlar hem de göl çeşitleri konularını irdelediği görülmektedir.
Sınavın, ahenkli olarak çalışan ve konu tekrarı yapan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği, açık net ve anlaşılması mümkün, çoğunlukla orta güçlük düzeyinde sorulardan oluştuğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Felsefede her üniteden bir soru çıktı”

Felsefe Birim Başkanı Filiz Yıldırım, “Felsefe soruları; 2020 öğretim programı kazanımlarına uygun olarak hazırlanmış olup her üniteden bir soru çıkmıştır.

5 soru da paragraf sorusu olarak oluşturulmuş lakin okuduğunu anlama dışarıya paragraf ve seçeneklerin içerisinde felsefi terimlere de (mesela a priori) yer verilmiştir. 2019 TYT felsefe sorularında paragraf anlaşılmasa bile öğrenciler seçeneklerden yola çıkarak doğru cevaba ulaşılabilmekteydi. 2020 felsefe sorularında çeldiriciler birbirine çok yakın olduğu için öğrencilerin seçenekleri elerken alan bilgilerini de ortaya çıkarmaları gerekmektedir. 2019 TYT sorularında olduğu gibi paragraflar Türkçe dersi paragraf sorularına yaklaştırılmış olup kitap okuyan, okuduğunu anlayabilen, eleştirel düşünebilen öğrencilerin yapabileceği düzeyde sorulardır. Bu da demektir ki TYT Felsefe sorularının dürüst çözülebilmesi için öğrencilerin paragrafları titiz bir şekilde okumaları, okudukları ile bölge bilgilerini sentezlemeleri, çeldiricileri eleyebilmek için çok titiz davranmaları gerekmektedir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin çözmesi gereken felsefe soruları da benzer şekilde kazanımlara uygun olarak hazırlanmış keza öğretim programı bilgisine hâkim olma, hem de açıklama yapabilme yeteneğini beraberinde getirmektedir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.