DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Bağırsaklara dost besinler

06.07.2019
A+
A-

Akşam Gazetesi’nden Yasemin Miras’ın yazısı…

Bağırsaklarımız vücudumuzda sayısız görevleri olan milyonlarca  bakteriye ev sahipliği yapıyor. Bağırsak sağlığımız ne kadar iyiyse, aslında kendimizi o kadar mutlu hissediyoruz. Bağırsaklarımıza nasıl iyi davranırsak da o kadar iyi bir sindirim sistemi ile karşılaşıyoruz. Sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve stres derken bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin sayısı zamanla azalabiliyor. Bunun sonucunda sağlıklı bağırsak floramız bozularak hastalıklara davetiye çıkarıyor.

KEFİR

Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik besinler; bağırsak florasını düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasını sağlıyor ve toksik maddelerin geri emilimini engelliyor. Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahip. Süt ürünlerine alerjiniz veya intoleransınız yoksa her gün 1 su bardağı tüketmekte fayda var.

YOĞURT

Dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenliyor, kabızlık, ishal ve bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı koruyor. Günde 2 kase yoğurt tüketilmeli.

SOMON

Omega 3 vücuda dost bağırsak bakterilerinin sayısının arttırılmasına destek oluyor ve böylece sağlıklı bir bağırsak florası oluşturuyor. Haftada iki üç kez Omega 3’ün en zengin kaynaklarından biri olan somon tüketilmeli.

ELMA

Besleyici özelliği yüksek olan elma, içerdiği çözünür lifler sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde büyük katkı sağlıyor. Posa içeriği yüksek besinlerle beslenmek bağırsak florasının sağlıklı olarak devamlılığını sağlamak adına elzem.

Kepekli ve lifli gıdalar 

Lifli gıdalar bağırsakların doğru çalışabilmesi için son derece önemlidir. Kepekli tahıllar içinde bulunan bol lif dolayısıyla beslenmenizde tercih etmeniz gereken bir yiyecektir. Ancak kronik bağırsak hastalıklarından birine sahipseniz lifli gıdalar tüketmeden önce doktorunuza danışmanız gerekir.

Şekerden uzak dur 

Şeker ve şekerli besinleri tüketmek bağırsakların için yapacağın en kötü şeylerden biri. Daha iyi bir bağırsak florası istiyorsan şekeri hayatından uzaklaştırmaya çalışmalısın. Bunun yanı sıra yapay tatlandırıcıların da bağırsak mikrobiyotasını ve bazı kronik hastalıkları olumsuz etkileyebileceğine dair çalışmalar var. Mümkün olduğunca doğala yönelmeye çalışın.

Yasemin MİRAS / Akşam Gazetesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.