DOLAR 32,5561
EURO 34,8485
ALTIN 2.427,01
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Bağırsağa lifli destek

11.09.2020
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre başlıca sebze, meyve, tahıl, kurubaklagil gibi besinlerde bulunan diyet lifinin suda çözünen ve çözünmeyen iki tipi olduğunu söyleyen Amerikan Hastanesinden uzman diyetisyen Handan Doğan Kavuştu sağlıklı bir hayat için sofrada tek tip lif kaynağı yerine çeşitli lifli yiyeceklere yer vermek gerektiğini söylüyor.

Suda çözünen lif kaynağı besinler: Yulaf, bezelye, fasulye, elma, narenciye, havuç ve arpa…
Suda çözünmeyen lif kaynağı besinler: Kepekli un, buğday kepeği, fındık, kuru fasulye, karnabahar, yeşil fasulye gibi sebzeler.

POSALI BESLENMEK NE İŞE YARAR?

Çözünür ve çözünmez lif miktarının farklı bitkisel gıdalarda değişiklik gösterdiğini hatırlatan Dyt. Kavuştu, “Tam tahıllar, barbunya, fasulye, nohut, enginar, brokoli, armut, bulgur, bezelye, kinoa, narenciye, böğürtlen, tatlı patates, kızılcık, yaban mersini, hurma, kuşkonmaz, bamya, brüksel lahanası gibi besinler yüksek lif içeriğine sahiptir.  Lifin en önemli etkisi bağırsaklarımız üzerindedir. Hem ishal hem de kabızlığı önlemede etkilidir. Yüksek lifli bir diyet, bağırsaklardaki divertiküler hastalık, hemoroid ve polip gelişme riskini azaltabilir. Ayrıca pek çok çalışmada yüksek lifli bir diyetin kalınbağırsak kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir” dedi.

Fasulye, yulaf, keten tohumu ve yulaf kepeği içinde bulunan suda çözünür lifin kötü huylu kolesterolü düşürdüğünü, kan basıncını ve inflamasyonu azaltarak kalp sağlığı üzerine ek faydalar sağladığını ifade eden Dyt. Kavuştu “Ayrıca özellikle çözünür lif diyabetli kişilerde glukozun emilimini yavaşlatarak ve kan şekeri seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Yetişkin erkeklerin günlük 30-35 gram, yetişkin kadınların ise günlük 25-30 gram lif almaları tavsiye edilir” diye anlattı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.