B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur, Belirtileri Nel…
Birçok kişide görülen B12 eksiliği hakkında en çok merak edilen, B12 eksikliği nedir? B12 eksikliği belirtileri nelerdir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık…
Genellikle beslenme sorunundan meydana gelen B12 vitamini eksikliği yalnızca yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp oldukça önemli hastalıklara neden olan etken olarak kendini gösterir. Peki B12 eksiği neden kaynaklanır? B12 eksikliği belirtileri nelerdir? B12 eksikliğine ne iyi gelir? B12 eksikliği nasıl tedavi edilir? Gibi tüm merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.
BİRÇOK KİŞİDE GÖRÜLEN B12 EKSİKLİĞİ NEDİR?
B12 vitamini eksikliği son yıllarda kendinden fazlaca söz ettiren bir sağlık problemi olarak gündeme gelmektedir. Vücudunda B12 vitamini eksikliği olan kişiler, çoğunlukla iştahsızlık, yorgunluk, baş dönmesi veya dikkat eksikliği rahatsızlıklarından yakınmaktadır. Bu sebeple vücutta ilk önce hafif seyirde kendini gösteren bu tepkiler ardından şiddetlenerek ciddi sorunlara neden olur. B12 vitamini eksikliğin davetiye çıkaran en önemli ve birincil sebep ise beslenme problemidir. Şayet, vücuda ihtiyacı kadar B12 vitamini alınmadığı durumunda B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak belli başlı belirtiler ortaya çıkar.
B12 EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
-Baş ağrısı, baş dönmesi
-Halsizlik, yorgunluk
-Dikkat dağınıklığı
-El ve ayak parmaklarında uyuşma, karıncalanma
-Yürüme güçlüğü, denge sorunları
-Çarpıntı, hızlı nefes alıp verme
-Kabızlık
-Morarma
-Depresyon ve ruh halinde dalgalanmalar
-Paranoya ve halüsinasyonlar
-Dilin şişmesi
-Hafızanın zayıflaması, bunama
-Zihin karışıklığı
-Kaslarda genel zayıflama
-Diş eti kanaması
B12 EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
– B12 vitamini açısından zengin gıdalarda yetersiz beslenme (genellikle de herhangi bir hayvansal ürün, et, balık, süt, yumurta, tereyağı, peynir ve diğer süt ürünleri yemeyen vejetaryenlerde ve veganlarda.) sorunundan kaynaklanır.
– Çölyak hastalığı, midenin iltihabı (gastrit) yada pankreas yetmezliği gibi gastrik anormallikler sebebiyle B12’nin yetersiz emilimi veya kullanımından meydana gelir.
– Yetersiz emilim, mide ve bağırsak cerrahisi ardından, ayrıca Crohn hastalığı gibi inflamatuvar bağırsak hastalıklarında kendini gösterir.
– Bazı bağırsak organizmalarında görülen yükseliş. (Zararlı Bağırsak Bakterilerinde Artış)
– B12 vitamini emilimine ortam hazırlayan ilaçlar.
– Nadir konjenital bozukluklar,
– D vitamini eksikliğine bağlı bir şekilde B12 vitamininin emiliminde azalma ve B12 vitamini eksikliği ortaya çıkar.
– 50 yaşından büyük kişiler ve diyabet ilacı kullanan kişilerde de B12 vitamini eksikliği kendini gösterebilir.
B12 EKSİKLİĞİNE NE İYİ GELİR?
B12 eksikliği çok sık karşılaşılan bir durumdur. İlaçlı tedavisi de mümkün olduğu gibi doğal besinlerle de B12 eksikliğini tedavi edebilirsiniz. Pek nedir bu besinler? Gelin beraber bakalım.
Ispanak, yoğurt, barbunya, fasulye, mercimek vb. gibi birçok besinde B12 vitamini bulunur. Ayrıca B12 eksikliğine birçok kuruyemiş de iyi gelmektedir. Bunların başında, badem, ceviz, fındık gibi birçok kuruyemişte B12 vitaminleri bulunmaktadır.
B12 Vitamini Bulunan Besinler:
Ciğer: Ogan etleri B12 vitamini bakımından oldukça zengindir. Karaciğer ve böbrekler, kuzu eti bunlardan bazılarıdır.
İstiridye: İstiridyeler, içeriklerinde bulunan besin maddeleri ile dolu olan küçük, çiğnenebilir kabuklu deniz canlılarıdır ve B12 vitamini bakımından da oldukça zengindirler.
Sardalya: Sardalyalar küçük ve yumuşak yapılı kemikli olan tuzlu su balığıdır. Oldukça besleyici olan sardalyalar B12 açısından da faydalıdır.
Et: Özellikle sığır eti fevkalade bir B12 vitamini kaynağıdır.
Tahıl: Güçlendirilmiş tahıllar B vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır.
Ton Balığı: Yaygın bir şekilde tüketilen ton balığı, vitaminler, mineraller ve proteinler bakımından oldukça zengin olan bir besin kaynağıdır. Ton balıklarının cilt altlarında bulunan, koyu renkli kaslarda, yüksek miktarlarda B12 vitamini bulunmaktadır.
Somon: Somon balıkları özellikle omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Bunun yanı sıra oldukça iyi derecelerde B vitamini kaynağıdır.
Süt ve Süt Ürünleri: Peynir ve yoğurt gibi süt ve süt ürünleri, büyük miktarda protein kaynağıdır. Aynı zamanda zengin bir B12 vitamini ve mineraller içeriğine sahiptir.