DOLAR 32,5707
EURO 34,9946
ALTIN 2.460,16
BIST 9.897,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Ay’ın karanlık yüzünde yeni madde keşfedildi

02.09.2019
A+
A-

Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Chang’e-4 iniş aracı ve Yutu-2 keşif aracı bundan 1 hafta önce Ay’ın karanlık yüzünde 9. gündüze uyandı. Bu arada Ay’da gündüzün 14 Dünya gününe denk geldiğini belirtelim.

Chang’e-4 iniş aracının görevi yeryüzü görüntüsü, maddeler ve sığ yüzey yapısı ile ilgili veriler toplamak. Yutu-2 keşif aracının görevi ise belirtilen noktalarda bilimsel keşif çalışmaları yapmak.

Çin tarafından yapılan açıklamaya göre, Yutu-2 keşif aracı keşfini yaparken jel benzeri bir maddeyle karşılaştı. Büyüleyici renklere ve gizemli bir parlaklığa sahip olduğu açıklanan madde, yakın tarihli bir çarpma kraterinin dibinde bulundu. Yutu-2‘nin sürücü günlüğüne göre madde ay toprağından önemli derecede farklılıklar içeriyor.

Çin henüz bulunan maddenin resimlerini paylaşmadı. Ancak, keşif aracı tarafından bulunan çarpma kraterinin görüntüsü paylaşıldı.

space.com yaptığı değerlendirmede, maddenin bir göktaşının ayın yüzeyine çarptıktan sonra kraterde oluşan bir cam olabileceğini söyledi.

Kraterin, ay mantosunun temeli hakkında ipuçları verebilecek toryum, demir oksit ve titanyum dioksit gibi çeşitli kimyasal bileşiklerden oluştuğu düşünülüyor.

Gündüzleri 200 santigrat dereceye kadar yükselen sıcaklıklar nedeniyle araçların kısa süreli şekerlemeler yaptığını belirtelim. Buna rağmen ikili şimdiye kadar görevlerinden fazlasını yerine getirdi.

İkili Ay‘a gönderildiğinde, görevlerinin 3 Ay günü süreceği planlanmıştı.

9. Ay gününü yaşayan uzay araçları şimdiye kadar 271 metre yol kat etti ve batıya doğru ilerlemeye devam ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.