DOLAR 32,3713
EURO 34,7774
ALTIN 2.410,97
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın birincisi Ross Thomson: Kalem kılıçtan keskindir

03.12.2017
A+
A-

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın birincisi Ross Thomson: Kalem kılıçtan keskindir“Birçok insan, mecburen başka ülkelerde yeni bir hayatın peşinde. Bu yüzden konteynerlere binip, farklı ülkelerde yeni yaşamlarını arıyorlar. Bu karikatürümde bu durumda olanlar, bindikleri geminin batmasıyla ıssız adaya düşüyor. Orada yaşayan yalnız bir adamın da hayatını değiştiriyor.”

Bu yıl 34’üncüsü düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda Birincilik Ödülü’nü kazanan İngiliz çizer Ross Thomson, geçen hafta ödülü almak üzere geldiği İstanbul’da karikatürünü böyle anlattı.

Ülkelerinden kaçan ve daha iyi bir hayata kavuşacaklarını düşünen mülteciler, Thomson’ın karikatürlerine sık sık konu oluyor. Bunun yanı sıra, akıllı telefonlar gibi gündelik hayatımızı değiştiren unsurlar da, hepimizin başımıza gelen absürt olaylar da eserlerinin anafikirlerinden…

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın birincisi Ross Thomson: Kalem kılıçtan keskindir
Birinciliği getiren karikatür…

Görülebilen fırça izleri

Birinciyi tanıyalım: Ross Thomson, 1938 yılında İskoçya’da doğdu. İlk karikatürünü çizdiğinde henüz 12 yaşındaydı. Uzun süre reklam ajanslarında sanat direktörü olarak çalıştı, pek çok yayın ve çocuk kitapları için çizdi.

Tarzına gelince; Eski tekniklerden yana. Beyaz bir kâğıt, siyah mürekkep ve rengârenk suluboyalar… Çizimlerinde bilgisayarda yapılmış keskin çizgilerden ziyade, fırça izlerinin görülebileceğini söylüyor. Thomson, yarışmalara katılmak için dünyanın dört bir yanına gidiyor ancak Aydın Doğan Karikatür Yarışması’nı ayrı bir yere koyuyor. En başarılı bulduğu ve katılmayı en sevdiği yarışmanın bu olduğunu söylüyor.

Şimdiye dek beş kez ödül kazanan Thomson, bu yıl olduğu gibi 2011’de de Birincilik Ödülü kazanmıştı. Thomson’ın hedefi, karikatürleri sayesinde insanların yüzlerinde bir tebessüm bırakmak. Ölene kadar çizeceğini söylüyor. Son olarak, kendi ülkesindeki siyasilerin karikatürler biriktirdiğini anlatıp “Çizerken gelecekleri hakkında endişelenen karikatüristler için üzgünüm” diyor ve ekliyor: “Eskilerin dediği gibi, kalem kılıçtan keskindir.”

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın birincisi Ross Thomson: Kalem kılıçtan keskindir
Selfie bağımlılığı çizerin sıklıkla işlediği konulardan.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.