DOLAR 32,3212
EURO 35,0652
ALTIN 2.306,86
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Ay’da su buzulları için yeni kanıtlar bulundu!

21.08.2018
A+
A-

Uzayda yaşam arayışları için Mars, Jüpiter gibi gezegenlere yönelik araştırmalar yapılıyor olsa da bunlardan çok daha yüksek bir olasılığa bir yer var sahip; Ay. Bundan birkaç yıl önce Ay’da su buzulları bulunduğuna yönelik veriler elde edilmişti. Yeni bir çalışmayla yapılan analizler, bu verileri destekledi.

Ayın karanlık yüzü keşfedilecek!

Ayın karanlık yüzü sonunda keşfediliyor! Uzay araştırmalarında son yıllarda atağa kalkan ülke, uydumuzun karanlık yüzüne keşif aracı gönderecek,

ABD ve Hindistan’ın Ay uzay araçlarından alınan veriler, Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde jeoloji ve madencilik mühendisi olan Leslie Gertsch tarafından incelendi. Gertsch, karmaşık ve spesifik olarak nitelendirdiği veriler üzerine yaptığı çalışmalarda, Ay yüzeyinde su ve buzun var olduğu sonucuna vardı. Verilerin haritalanması ile aşağıdaki tablo elde edildi.

Bu tabloda sol kısımda Ay’ın kuzey kutbu, sağ kısımda ise güney kutbu görülüyor. Yeşil ve mavi noktalar ise Ay yüzeyinde su buzullarının bulunabileceği muhtemel yerleri gösteriyor. Verilere göre, -126 santigrat derecedeki bu noktalarda, su buharı bile aniden donabiliyor.

Ay’da su buzullarının bulunması ise iki farklı açıdan yönden sağlıyor. Bu su ve buz, Ay’da muhtemel bir kolonileşmede sıvı ihtiyacının karşılanabilmesini sağlayabilir. Ayrıca suyun hidrolizi ile elde edilebilecek hidrojen ve oksijen de uzay araçlarında yakıt ve enerji ihtiyacı için kullanılabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.