DOLAR 32,2432
EURO 34,8038
ALTIN 2.438,88
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Ayak Mantarı

07.04.2020
A+
A-

Toplumumuzda genellikle o hastalık yaygın ise zararlı değildir kanısı vardır. Bu nedenle de fazla önemsenmediği düşünülmektedir.

Ayak mantarı belirtileri

Ayak mantarı genellikle parmak aralarında görülmektedir. Yukarıda da belirtildiği gibi ayak mantarları aşırı kaşıntılı olurlar ve nadiren ağrılı olurlar. Belirtileri arasında, beyaz deri döküntüleri ve koku da görülmektedir. Bazı durumlarda alerjik reaksiyonlarda görülür.

Ayak mantarı nasıl bulaşır?

Toplu olarak yaşanılan ortamlarda (askerlik, yurtlar vs.), havuzlarda, hamam veya saunalarda ayağın genellikle yalın olmasını gerektiren yerlerde bulaşmaktadır. Bu tarz yerlerde bulunmuş isek mutlaka ayakların sabunla güzelce yıkanması gerekmektedir.

Ayak mantarı tedavisi

Kesin bir ilacı veya tedavi yöntemi yoktur. Yazının başında belirtildiği gibi genellikle çok önemsenmez, geçiştirilir. Fakat bazı durumlarda ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Genellikle ayak mantarının şekline göre bir tedavi uygulanmaktadır. Anadoluda ayak mantarı tedavisi için genellikle sarımsak kullanılmaktadır. Sarımsak ciddi anlamda ayak mantarının tedavisinde etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Ayak mantarı tedavisinde sarımsak nasıl uygulanır?

8-9 diş sarımsak bir miktar tuz eşliğinde dövün. Ardından bir miktar alkol ile bir şişe içerisine alın. Bu karışımı 3-5 saat kadar bekletin. Ara sıra karışımı sallayın. Burada amaç tentür oluşturmaktır. Ardından başka bir kaba bu karışımın suyunu süzün. Yatmadan evvel ayağınızı güzelce yıkayın. Kuruladıktan sonra ayak mantarının olduğu bölgedeki ölü derileri bez yardımıyla alın ve bu hazırlamış olduğunuz tentürü bir pamuk yardımıyla uygulayın. Pamuk ayak mantarının olduğu bölgede bırakılır. Bir zaman kaldıktan sonra pamuk ayaktan alınır ve 2-3 saat kadar ayak yıkanmaz. 15 gün boyunca 3 günde bir uygulamak gerekir.

Ayrıca alternatif olarak kırmızı sirkenin de faydalı olabileceği söylenmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.