DOLAR 32,3407
EURO 34,8101
ALTIN 2.396,46
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Ayak Bileği Ekleminde Burkulma

21.07.2020
A+
A-

Bacağı ayağa bağlayan eklem bölgesinde kaval, kamış ve talus kemiği bulunmaktadır. Bu kemiklerden kaval kemiğinin en uç kısmı ayak bileğinin iç kesiminde yer alırken kamış kemiğinin en uç kesimi da ayak bileğinin dış kısmında belirginleşir. Sıkı sıkıya birbirine bağlı olan bu kemik bağlar, dönme ve burkulma gibi anormal hareketleri engellemek görevini üstlenmiştir. Bu bağlar oldukça esnek yapıda olsalar bile aşırı ani hareketlerde veya zorlu hareketler sırasında yırtılma eyleminde bulunabilirler. Bölgede yaşanan herhangi bir burkulma veyahut ezilme sonucunda bilek bölgesinde şişkinlik meydana gelir ve şişkinliğin olduğu yerde yoğun bir ağrı hissedilir.

1. Bağ Yaralanmaları

Diz ekleminde femur ve tibia kemiklerini birbirine bağlayan bağlara, ön çapraz bağları denilir. Anormal bir hareket veyahut spor gibi aktiviteler sırasında yapılan yanlış hareketler neticesinde bu bağlarda zedelenmeler yıpranmalar ve hatta kopmalar gerçekleşebilir. Bağ bölgesindeki sorun bu bölgede şişkinliğe, morarmalara ve çok yoğun ağrılara sebebiyet verebilmektedir. Sabit ayak üzerinde ani dönme hareketi sırasında gerçekleşebilecek olan bu sorun, aynı zamanda sporcuların sıklıkla yaptığı hareketler neticesinde de meydana gelebilir. Bu sorun yine ayak bileği ekleminde burkulma gibi ortopedik bir sorundur.

2. Bağ Yaralanmalarının Belirtileri Nelerdir?

Bağ yaralanması sorununun, dizde ani hareket sonucunda kopma hissinin oluşması en büyük belirtisidir. Bağların bulunduğu bölgede şiddetli bir ağrının olması, yürüme zorluğu çekmek, diz bölgesini hareket ettirememek, topallamak gibi belirtiler de söz konusudur. Merdivenlerden inip çıkarken veya da bu gibi faaliyetlerde bulunurken bacak üzerinde duramama ve emniyetsizlik hissi oluşmaktadır. Bu tür yaralanma sırasında ısrarla çapraz bağların bulunduğu bölgeye yüklenerek hareket etmek sakatlıklara sebebiyet verebilir.

3. Ayak Bileği Burkulmalarında İlk Aşamada Yapılması Gereken Uygulamalar

Ayak bileği burkulmalarında ağrıyı azaltmak ve şişkinliği önlemek için en etkili yöntem bölgeye buz uygulaması yapılmalıdır. Buzu doğrudan cilt üzerine koymak cilt üzerinde tahrişe sebep olacaktır. Bu yüzden, bir havlu ya da bölgeyi koruyabilecek herhangi bir bez parçası üzerine konularak bu işlemi yapmak doğru olan olacaktır. Çok sıkı olmamak şartı ile ayak parmaklarından başlayarak bilek bölgesine kadar sarılan ayak, uzun bir süre çok fazla yorulmamalıdır. Bu yüzden bu sorunun yaşandığı ilk 3-4 gün içerisinde ne olursa olsun, sorun gören ayağın üzerine basılmaması ve hatta bacağın yüksekte tutulması gerekmektedir. Aynı zamanda ağrı kesici ilaçlar ve ayak bileklikleri ile ayak bileği burkulmaları sorununda çözümü hızlandırılabilmektedir.

4. Bu İki Sorun Yaşandığı Takdirde Doktora Başvurmayı Gerektirecek Durumlar Nelerdir?

Dizdeki zedelenmesi sonucunda dizlerin eski görevini görmemesi, ayak ve diz bölgesindeki ağrı sebebi ile üstüme basılamaması, hareketsiz kalınsa bile şiddetli ağrıların devam etmesi, ilk müdahaleye rağmen ağrının kontrol altına alınamaması, şişkinliğin geçmemesi ve burkulan ve zedelenen zeminler üzerindeki kıkırdaklar üzerinde ezilmeler, girintiler ve çıkıntılar olması doktora gidilmesi gerektiğini gösteren başlıca sebeplerdir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.