DOLAR 32,2828
EURO 34,6228
ALTIN 2.409,35
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Ay ve Mars’ın Yapısını İncelemek İçin Yeni Bir Yöntem Geliştirildi

04.11.2020
A+
A-

Bilim insanları, olivin adlı minerali uzaktan inceleyebilmek amacıyla yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem sayesinde Ay, Mars ve diğer gezegenlerin erken oluşum süreçleri hakkında daha fazla bilgi almak ve yapılarını daha iyi anlamak mümkün olacak. 

Araştırmanın baş yazarı olan Brown Üniversitesi’nden Christopher Kremer, olivinin kayalık gezegenlerin iç katmanlarında önemli bileşenlerden biri olduğunu söyledi. Kremer, “Dünya’nın kabuğunun ana bileşeni” olarak açıkladığı olivinin Ay ve Mars yüzeyinde volkanik serpintiler ya da başka cisimlerin çarpmasıyla oluşan kraterlerde ortaya çıktığını söyledi.

Kimyasal yapı incelemesi sırları ortaya çıkaracak

olivin

Şu andaki uzak mesafe tanımlama sistemleri, kaynaklardaki olivini tespit etmekte başarılı olsa da yeterli değil. Kremer ve ekibi yalnızca bu kaynağı tespit etmenin ötesine de geçerek kimyasal yapılarını ortaya çıkarmanın peşinde. Temelde bütün olivinler silikon ve oksijenden oluşsa da bazıları demir, bazıları da magnezyum açısından zengin olabiliyor.

Kremer, “Kimyasal yapısı bize minerallerin hangi ortamda oluştuğu konusunda bilgi veriyor, özellikle de sıcaklık açısından” diyor. Araştırmacının aktardığına göre daha yüksek sıcaklıklarda oluşan bileşiklerde magnezyum, daha düşük sıcaklıkta oluşan bileşiklerde ise demir daha çok görülüyor. Bu elementleri gözlemleyebilmek de gök cisimlerinin iç yapısı ve evrimleri hakkında bize bilgiler verecek.

İşin sırrı doğru dalga boyu

olivin

Araştırma ekibine göre farklı kimyasal yapılara sahip olivinleri uzak mesafeden birbirlerinden ayırabilmek mümkün. Ekibin kullandığı yöntemlerden biri spektroskopi adı verilen yöntem. Bu yöntemde farklı dalga boylarında farklı tepkiler veren ya da ışığı farklı yansıtan elementleri gözlemleyebilmek için radyo ve ışık dalgaları gönderilip daha sonra da yaşanan sapma ve değişiklikler gözlemleniyor.

Araştırmanın başındaki Kremer, yaptığı açıklamada şimdiye kadar kızılötesine yakın spketrometreler ya da orta menzilli spektrometreler kullanıldığını ancak kendisinin ve ekibinin daha orta noktadaki incelenmemiş küçük alana odaklandığını söyledi. Böylece daha keskin şekilde gözlem yapmak da mümkün oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.