DOLAR 32,2584
EURO 35,0698
ALTIN 2.466,68
BIST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 21°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Avrupa’ya ait 2,5 tonluk uydu bu hafta Dünya’ya çarpacak

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yörüngeye gönderilen 2 bin 267 kiloluk uydu ERS-2 30 yılı aşkın uzay yolculuğunun ardından bu hafta Dünya’ya düşecek.

19.02.2024
A+
A-

ERS-2 uydusu Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından Dünya’nın karası, okyanusları ve kutup bölgeleri hakkında veri toplamak amacıyla 1995 yılında fırlatıldı.

Uydu 10 yıldan fazla bir süre önce operasyonları sonlandırdıktan sonra nihayet Dünya’ya geri dönüyor.

Fransız Guyanası’ndan fırlatılan ERS-2’nin ağırlığı 2 bin 267 kilonun biraz üzerinde. Bu da yetişkin bir gergedanın ağırlığıyla hemen hemen aynı.

ESA, uydunun 21 Şubat çarşamba günü Dünya atmosferine yeniden gireceğini tahmin ediyor.

Uzmanların enkazın nereye ineceği konusunda hiçbir fikri olmasa da ESA, bir insanın uzay enkazından yaralanması riskinin 100 milyarda bir civarında olduğunu söylüyor.

ESA, uyduyu uluslararası ortaklarla birlikte “çok yakından” izlediğini ve özel bir web sayfasında düzenli güncellemeler sağladığını söyledi.

ERS-2’NİN DÜNYA’YA DÖNÜŞÜ

ERS-2 uydusu, Dünya’nın kara yüzeylerini, okyanuslarını ve kutup bölgelerini incelemek için 21 Nisan 1995’te ESA’nın Kourou, Fransız Guyanası yakınlarındaki Guyana Uzay Merkezi’nden fırlatıldı.

ESA, 2011 yılında görevin tamamlandığını açıkladığında yani 15 yıl sonra uzay aracı hala çalışır haldeydi.

Yörüngeden çıkma manevraları uydunun kalan yakıtını tükettikten sonra, yer kontrol uzmanları uydunun yüksekliğini yaklaşık 785 kilometreden 573 kilometreye düşürmeye başladı.

O zamandan beri ERS-2 bir “yörünge bozulması” dönemindeydi. Bu, gezegenin çevresinde dolaşırken yavaş yavaş Dünya’ya yaklaştığı anlamına geliyor.

ERS-2, Dünya atmosferine yeniden girecek ve düşerken yanmaya başlayacak. ESA’ya göre bazı parçalar Dünya yüzeyine ulaşıp büyük olasılıkla okyanusa düşecek.

Her ne kadar ERS-2’nin birine çarpma ihtimalinin olmadığını garanti edemese de ESA, herhangi bir insanın uzay enkazından yaralanmasına ilişkin riskin 100 milyarda birin altında olduğuna dikkat çekti.

Bu, evdeki bir kazada ölme riskinden yaklaşık 1,5 milyon kat, yıldırım çarpması riskinden ise 65 bin kat daha düşük.

NTV

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.