DOLAR 32,5575
EURO 34,9339
ALTIN 2.440,45
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Avrupa’nın rüzgar yatırımları 13 yılın en düşüğünde

29.03.2023
A+
A-

Avrupa ülkelerinin rüzgar enerjisi yatırımları geçen yıl enerji krizine rağmen 17 milyar euro ile son 13 yılın en düşük seviyesine indi.

Brüksel merkezli Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliğinin (WindEurope) yıllık finansman ve yatırım eğilimleri raporuna göre, Avrupa ülkelerinin 2022’deki rüzgar yatırımları, Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji krizi ve yenilenebilir enerjinin gündemde üst sıralarda yer almasına rağmen önemli ölçüde geriledi.

Avrupa ülkelerinin rüzgar enerji santrallerine yatırımları 2021’de 41 milyar euro seviyesindeyken 2022’de 17 milyar euroya düştü.

Böylece, Avrupa ülkelerindeki rüzgar yatırımları 2009’dan beri ölçülen en düşük seviyeye geriledi.

Enerji arz güvenliğini güçlendirme ve uygun fiyatlı elektrik için rüzgar enerjisinden elektrik üretimini hızlandırma hedefine rağmen AB’nin son piyasa müdahaleleri yatırımcıların güvenini sarstı.

EN FAZLA YATIRIM ALMANYA’DAN

Geçen yıl AB ülkelerinde rüzgar santrallerine en fazla yatırımı 2,4 milyar euro ile Almanya, 2,1 milyar euro ile Finlandiya, 1,9 milyar euro ile Polonya ve 1,8 milyar euro ile İsveç yaptı.

Avrupa’da toplam 12 gigavatsaat AB ülkelerinde de 10 gigavatsaatlik rüzgar santraline finansman sağlandı.

Avrupa ülkelerinin rüzgar türbini siparişleri de düştü. Yüksek girdi maliyetleri ve tedarik zinciri sorunlarının devam etmesi rüzgar yatırımlarını olumsuz etkiledi.

Ham madde fiyatlarıyla nakliye ücretleri de savaş, enflasyon ve elektrik fiyatlarındaki artışla yükseldi.

Bu artışlar sonucunda Avrupa’da bir rüzgar türbini üretmenin maliyeti son iki yılda yüzde 40 arttı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.