DOLAR 32,4938
EURO 34,7574
ALTIN 2.438,54
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Avrupa’da Sinovac Yasağı Kalkmaya Başladı

06.07.2021
A+
A-

Türkiye’de yaygın olarak kullanılan Sinovac aşısı Avrupa Birliğine üye ülkelerde kabul edilmiyordu. Ancak son dönemde yedi AB ülkesi turistik seyahatlerde Sinovac aşısını da kabul etmeye başladı.

Koronavirüsle mücadele kapsamında Türkiye’de en çok tercih edilen aşıların başında gelen Sinovac Avrupa Birliğinde katı tutumlara tabi tutularak kabul edilmiyordu. Ancak son dönemlerde Çin Sinovac aşısını kabul etmeyen Avrupa Birliğinin bu sert tutumu yumuşamaya başladı. 

Üçüncü ülke vatandaşların Avrupa Birliği ülkelerine, zorunlu olmayan uçuşlarına yönelik kısıtlamaların yumuşamasıyla beraber tüm aşı süreçlerini tamamlanması şartının yanında en çok merak edilen konulardan biri olan Sinovac aşısının kabul edilip edilmeyeceğiydi.  

Avrupa Birliğinin katı tutumuyla AB ülkelerinin Sinovac aşısına son derece mesafeli tutumu şuan da değişmeye başlamış durumda. 27 AB üyesi ülkeden yedisi Sinovac aşısı olanların da zorunlu olmayan seyahatlerine izin vermeye başladı. 

7 ÜLKEDEN YEŞİL IŞIK

Avrupa Birliği ülkelerine zorunlu olmayan seyahatlerde, aşı sürecinin tamamlandığının kanıtlanması ve gelinen ülkenin yüksek riskli ülkeler arasında bulunmaması aranan şartlar arasında olan ve sıkı tedbirler uygulanırken bunun yanında Sinovac aşısı yaptıran kişiler kabul edilmemekteydi. Ancak son edinilen bilgiye göre bu şartların tamamlanmasıyla Sinovac aşısı yaptıran kişilerin girişine yeşil ışık yakan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, İspanya, Hollanda, Avusturya, Yunanistan, Bulgaristan, Slovenya ve Finlandiya.

Avrupa Birliği ülkelerine olan seyahatlerde Sinovac aşısı olan Türk vatandaşlarının da iki dozu tamamlaması ve vize gibi şartları sağlaması koşuluyla, bu ülkelere seyahat etmelerinde bir engel kalmadı. ilerleyen zamanlarda ise diğer AB ülkelerinde de bu yasağın kalkması ihtimali var. 

DSÖ ACİL KULLANIM ONAYI VERMİŞTİ 

AB, mayısta, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan ya da Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) acil kullanım listesinde yer alan aşılardan olan üçüncü ülke vatandaşlarının zorunlu haller dışında da AB’ye seyahat edebilmesi yönünde karar verdi.

EMA onaylı aşılar AB ülkelerinde otomatik kabul görüyor. Sinovac’a yönelik yaklaşımda değişikliğin başlamasında ise bu aşının DSÖ listesine girmiş olması etkili oldu.

Daha önce BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna ve Johnson&Johnson aşılarına onay veren EMA’nın Sinovac’a ilişkin mayıs başında başlattığı ön değerlendirme süreci de sürüyor.

Sinovac aşısı Çin başta olmak üzere Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 33 ülke tarafından kullanılıyor. Vatandaşlarına bu aşıyı yapan AB ülkesi ise yok.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.