DOLAR 32,5548
EURO 34,9380
ALTIN 2.443,23
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 17°C

Avrupa’da saatler bu gece geri alınıyor

26.10.2019
A+
A-

Avrupa Parlamentosu geçen mart ayında, Avrupa Birliği ülkelerinde 2021 yılından itibaren saatlerin ileri veya geri alınmaması yönünde oy kullanmıştı. İki yıl önce Avrupa Komisyonu tarafından teklif edilen değişiklik genel kurulda oylanarak kabul edildi.

Nihai kararı verecek olansa AB ülkeleri. Teklife göre, AB üyeleri nisan ayına kadar yaz veya kış saati arasında kalıcı bir tercihte bulunacak ve 2021’den itibaren mevsimsel saat uygulamasına son verilecek. Peki bu yönde karar alınması halinde, tarihe karışacak olan uygulama nasıl başladı?


Kömürden tasarruf etmek için de uygulandı

Yaz saati uygulamasının Avrupa’daki en önemli nedeni kömür, petrol gibi enerji kaynaklarından tasarruf etmekti. İlk olarak Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya tarafından başlatılan ve İngiltere, Fransa, İtalya’da takip edilen uygulama uzun sürmedi ve savaş sonunda genel olarak sonlandırıldı. İkinci Dünya Savaşı’nda da bazı ülkelerce yeniden başlatılan uygulamadan savaş sonrası yine genel olarak vazgeçildi.

Yaz saatini yeniden Avrupa ülkelerinin gündemine getiren olay 1970’lerdeki petrol krizi oldu. 1976 itibariyle ilk olarak Fransa, ardından da birçok Avrupa ülkesi yılda iki kez saat değişimini hayata geçirdi. Ancak uygulamanın Avrupa geleninde standart hale gelmesi 1996 yılında gerçekleşti. Halen yürürlükte olan bu mevzuat kapsamında İzlanda dışındaki Avrupa Ekonomik Alanı ülkeleri ve İsviçre günümüzdeki yaz saati değişikliğini uyguluyor.

Türkiye 1972 yılından bu yana istisnasız sürdürdüğü yaz ve kış saati değişikliğini 2016 Ekim ayından itibaren sonlandırdı. Türkiye’de sürekli olarak yaz saati uygulanıyor.

Rusya da Mart 2011 tarihinden itibaren yaz saati uygulamasını bıraktı. (Euronews)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.