DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

Avrupa Uzay Ajansı, Mars’ı keşfetmeye hazır

01.09.2019
A+
A-

Uzay ajansının ExoMars ismindeki gezgin aracı, 2009 yılından beri geliştiriliyor. Prototip, dizayn ve montaj aşamalarından geçen aracın son kontrolleri tamamlandı. Kendisine Mars arazisinin hem panoramik hem de yakın manzaralarını yakalayabilen ve yüksek çözünürlüğe sahip olan bir kamera eklendi.

Tam adı “The Rosalind Franklin ExoMars” olan araç, numuneleri toplamak adına içerisinde delginin de bulunduğu araçlar kullanarak Mars hakkında coğrafi bilgi toplamaya odaklanacak. Toplanan bilgiler, gezegende var olan suyun hareketlerini baştan sona takip ederek bu suyun Mars yaşamını destekleyip desteklemediği hakkında daha fazla bilginin elde edilmesini sağlayacak.

Araçta yer alan panoramik kamera, zemin seviyesinden 2 metre yükseklikte çalışacak. Kendisi, ExoMars’ın bilimsel işlemlerinde hayati önem oynayacak ve Mars’ın hangi bölümlerinde çalışma yapılması gerektiği konusunda yetkililere tavsiyeler verecek.

Araştırma kurumunun İnsan ve Robot Araştırmaları Direktörü David Parker, ExoMars’ı bir kilometre taşı olarak değerlendirdi. Mimarisi tamamlanan proje hakkında olumlu hisseden Parker, son test turlarının tamamlanmasını dört gözle beklediğini açıkladı.

The Rosalind Franklin ExoMars’ın aşırı sıcak ve aşırı soğuk hava koşullarına dayanıklı olması gerekiyor. Mühendisler, keşif cihazının dışarıda -120 derece sıcaklık, içeride ise -60 derece sıcaklık ile karşılaşmasını bekliyor. Bunun dışında ExoMars projesinin başlangıç tarihi 26 Temmuz 2020 olarak belirlenmişti. Çalışmanın bitiş tarihi ise 13 Ağustos 2020.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.