DOLAR 32,3715
EURO 35,0331
ALTIN 2.324,05
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Avrupa, para transferlerini hızlandırmak istiyor

26.10.2022
A+
A-

AB, üye ülkeler arasında para transferlerinin saniyeler içinde gerçekleşmesini sağlamaya yönelik yeni düzenleme teklif etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ve AB Komisyonu’nun Finansal Hizmetlerden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness, Brüksel’de para transferine yönelik “anlık ödemeler” düzenleme teklifi konusunda basın toplantısı düzenledi.

“Faturaları ödemenin ve günlük alışverişleri yapmanın kolay olması gerekir” diyen Dombrovskis, transferlerin saniyeler içinde gerçekleştiği anlık ödemlerle bu işlemlerin daha da kolaylaşabileceğini ifade etti.

Dombrovskis, bankacılık sektörünün dünya çapında anlık ödemelere yöneldiğine işaret ederek, “Avrupa’nın, küresel olarak rekabetçi kalabilmesi ve dijital çağın sunduğu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanılabilmesi için buna ayak uydurması gerekiyor” dedi.

“AB’de banka hesabı olan herkesin anında euro ödemesi yapma imkanına sahip olmalarını istiyoruz” diyen Dombrovskis, bugün AB’deki bütün euro para transferlerinin sadece yüzde 11’inin anında gerçekleştiğine işaret etti.

Dombrovskis, para transfer hizmeti sunan 3 sistemden 1’inin de euro para birimine anlık ödeme imkanı sunmadığını bildirdi.

Anlık ödemlerin çoğu ülkede geleneksel para transferlerinden daha pahalıya mal olduğunu vurgulayan Dombrovskis, “Bunu değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

“BANKALAR, ANLIK ÖDEMELERDE DAHA FAZLA ÜCRET ALMAYACAK”

Valdis Dombrovskis, euro para transferler hizmeti sunan herhangi bir AB bankasının müşterilerine anlık ödeme versiyonunu da sunmasını teklif ettiklerini söyledi.

Teklifleri kapsamında, bankaların anlık ödemeler için geleneksel transferlerden daha fazla ücret alamayacağını aktaran Dombrovskis, anlık ödemeyle herkesin 7 gün 24 saat saniyeler içinde para transferi yapabileceğini bildirdi.

AB Komisyonu’nun Finansal Hizmetlerden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness de bugün euro cinsinden 10 para transferinin 9’unun geleneksel ve yavaş biçimde işleme konduğunu belirtti.

Para transferlerinin klasik posta gönderiminden e-posta sistemine geçmesi ve işlemin saniyeler içinde tamamlanması gerektiğini vurgulayan McGuinness, girişimlerinin AB vatandaşlarına ve işletmelerine doğrudan fayda sağlayacağını ifade etti.

“Anında ödeme sağlayan teknolojiler 2017’den beri kullanılıyor” diyen McGuinness, AB’deki birçok vatandaş ve işletmenin hemen para gönderip alamamasının hiçbir mantığı olmadığını söyledi.

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.