DOLAR 32,3734
EURO 34,7567
ALTIN 2.412,81
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

“AVM’lerde iç hava kullanılmamalı!”

15.05.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Gülden Çoktan’ın haberine kadar Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı İbrahim Tataroğlu, alışveriş merkezleri, işyerleri ve kapalı mekanlarda kullanılan klimaların değiştirilmediği taktirde virüsü yayabileceği uyarısında bulundu. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş ise, “Alışveriş merkezleri gerçekte apartmanlardan, sokaklardan, pazar yerlerinden daha hijyenik” dedi.

‘Önlem’ uyarısı

Koronavirüs salgını nedeniyle uzun süredir kapalı olan alışveriş merkezleri 11 Mayıs’ta kapılarını açtı. AVM içerisinde maske takmak zorunlu ayla getirilirken sosyal uzaklık kuralına uyulması için ise dikkat işaretleri konuldu. Uzmanlar, vatandaşları özenli olmaya gösteri ederken Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı İbrahim Tataroğlu klima uyarısında bulundu. AVM, işyerleri ve toplu mekanlarda kullanılan klima sistemlerinde tadilat yapılmasının gerekli olduğuna değinen Tataroğlu, şu uyarılarda bulundu: 

“Pandemi esnasında iç hava herhangi bir şekilde kullanılmamalı. Klima sistemleri yüzde 100 taze hava ile çalıştırılır ayla getirilmeli. Mayıs ayında olunması nedeniyle klima cihazlarının özgür soğutma biçiminde çalıştırılması oysa hava şartlarının uygun olması halinde mümkündür. Klima santralleri AVM’ler açılmadan minimum iki saat önce ya da mahalin ihtiyacı olan hava debisini iki kez sirküle ettirecek şekilde çalıştırılması gerekmektedir.

Klima santrallerindeki nemlendirme sistemleri buharlı nemlendirici sistemleri ile değiştirilmelidir. Tuvaletlerin egzos fanlarının 24 saat çalıştırılması, yer süzgeçlerinin susamış kalmaması sağlanmalı.”

Koronavirüsün kapalı mekanlarda bölüştürme hızının daha yüksek olduğunu gösteren İstanbul Üniversitesi Çevre Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin ise, AVM’lerde mutlaka dezenfeksiyon sisteminin bulunması gerektiğini söyledi. Şahin, “Klima sistemlerinde hepa filtre gibi çok ince zerrecikleri tutacak bir mekanizma yoksa virüsü tutması muhtemel değildir. böylece iç mekanlarda mutlaka temizleme sisteminin düşünülmesi gerekiyor” dedi.

‘Sokaklardan daha temizdir’

AVM’lerde lekeli havayı dışarı aktaran ve temiz havayı içeri veren klimaların kullanıldığını vurgulayan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş şunları söyledi: “Klimalarda üç usul var. Biri soğuk havayı, biri sıcak havayı, diğeri de dıştaki pak havayı alır, içeriye verir. İçerideki kirli havayı dışarı verir. En kolayı ise sonuncudur. AVM’lerimiz 2000 yıllarından itibaren yapıldığı için bunların çoğunda bu sistem var. Afiyet Bakanlığı talimatında ‘Ayaklı klima ve sıradan klimaları sakın kullanmayın’ dedi.

Normalde alışveriş merkezlerinin havalandırma sorununun olmadığını bu metotla biz fazla açık bir şekilde ortaya koyabiliyoruz. Alışveriş merkezleri gerçekten toplumda apartmanlardan, sokaklardan, pazar yerlerinden daha hijyenik. Havalandırma sistemleri öncelikle elde etmek üzere gelip her şeyimize bakabilirler.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.