DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

AVM’ler önlemlerle açılıyor

02.05.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Mithat Yurdakul’un haberine tarafından bu ay ortasından itibaren aşamalı olarak açılmaya başlaması beklenen alışveriş merkezleri (AVM), koronavirüs salgınına karşı yeni bir düzenle tüketicinin karşısına çıkacak. Buna göre, vatandaşlar mağazalara girdiğinde istediği gibi dolaşamayacak, oklarla yönlendirmeler ve patikalar oluşturulacak.

Koronavirüs salgını nedeniyle, yakında açılması beklenen AVM’lerdeki sağlık ve güvenlik önlemleri de yenilenecek. AVM’lerdeki yeni yapılanma hakkında veri veren Securitas Türkiye Ülke Başkanı Murat Kösereisoğlu, “Sokak mağazalarında hazırlıklar başladı, bir çok AVM’de de alıştırma ve denemeler yapıyoruz. Mağaza düzeni değişiyor. Kuyruk yönetimi başladı” dedi.

Oklar istikamet gösterecek

“Kuyruk yöntemi” ile herkesin bir hat üstünde dolaşarak alışveriş yapacağını bildiren Kösereisoğlu, “Mağazalara girdiğimizde istediğimiz gibi dolaşamayacağız, oklarla yönlendirmeler ve patikalar oluşturulacak. Herkes bu yolu izleyerek mağazayı dolaşarak kasaya ulaşacak. Geriye Doğru dönmek veya istenilen bölüme geçirmek söz konusu olmayacak. Kasaların önlerinde iki metre kesik kesik çizgiler veya kareler çizilerek sosyal uzaklık korunmaya çalışılacak. Mağazalar ve marketler acilen bunun üzerinde çalışıyorlar” diye konuştu.

Yeni dönemde x-ray’lerin daha artı kullanılacağını anlatan Kösereisoğlu, “Somut mesafeyi koruyarak denetleme üzerinde çalışıyoruz. Güvenlik görevlileri için plexi korumalar düşünülüyor” ifadesini konuştu.

Maskesiz girilmez

Yeni dönemde kapı dedektörlerinin her tarafta ayarlanarak daha hassas hale getirileceğini anlatan Kösereisoğlu, “El ölçümü cihazlarının ayrıca hata oranı yüksek, keza de sosyal mesafeyi korumadan ölçüm gerçekleştirmek zor. O nedenle termal kamera kullanmayı tercih ediyoruz. Güvenlik görevlileri ateşi yüksek olanları ve maske kurallarına uymayanları içeri almama hakkına sahipler. Ama tutma veya sıhhat kuruluşuna yönlendirme yetkileri bulunmuyor” bilgisini verdi.

Mağazalarda insan sayımı ve alev ölçümü teknolojilerinin de gündemde olduğunu anlatan Kösereisoğlu, “Emniyet için kullandığımız teknolojileri afiyet için kullanmaya başlayacağız. Emin bir noktada toplanan kalabalığı farkederek alarm oluşturan kameralar acilen sosyal mesafe nedeniyle uyarı vermeye başlayacak” dedi.

11 Mayıs’ta açılım planı

Alışveriş merkezlerinin bazıları 11 Mayıs gibi açılış hazırlığı yapılıyor. Perakende sektörü açılış için çok sıkı hijyen tedbirleri alıyor. Bunlar arasında denenen kıyafete 24 saat karantina uygulanması ve ışın temizliği ile mağaza kapılarında müşteriye ateş ölçerli teftiş de bulunuyor.

 ‘Sinema bir vakit kapalı’

Koronavirüs sürecinin işletmelere ek maliyet getirirken, kazançlarında da azalma olduğuna dikkat çeken Kösereisoğlu, “AVM’ler açmak istiyor. AVM’lerin mayıs ortasında açılması gündemde. Fakat bu AVM’lerin tamamının açılması anlamına gelmiyor. Yemek alanları, çocuk oyun alanları ve sinemalar daha uzun bir zaman açılmayacak gibi duruyor” dedi.

Kösereisoğlu, her kentteki AVM’nin durumunun ayrı olduğunu ve normalleşmenin farklı zamanlarda olabileceğini kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.