DOLAR 32,3850
EURO 34,7525
ALTIN 2.403,42
BIST 10.158,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

AVM’ler Mayıs’ta açılacak!

23.04.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Hanife Baş’ın haberine göre Türkiye’de Corona virüs salgınıyla birlikte mart ayının ikinci yarısından itibaren kapılarını kapatmaya başlayan alışveriş merkezleri (AVM) kontrollü olarak açılmak için hazırlık yapıyor.

AVM’ler, 8 – 15 Mayıs tarihleri aralarında kademeli olarak açılacak. Türkiye’deki 436 AVM’nin çoğu, içlerinde yer alan market ve eczaneler hariç 1 aydan uzun süredir kapalı durumda.

Sıkı kontroller uygulanacak

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, AVM’leri 8 – 15 Mayıs arasında kontrollü olarak açmaya hazırlandıklarını belirterek, “İtalya, İspanya, Almanya gibi ülkeler kademeli olarak alışveriş merkezlerini açtı. Burada maksat kazanç ummak yok. Hayatın yavaş yavaş normale döndürülmesini sağlamak” dedi.

Türkiye’de de sinema, gastronomi ve çocuk oyun alanlarını daha ileri tarihe bırakıp alışılagelmiş alanları açmayı planladıklarını açıklayan Altaş, şöyle devam etti:

“Ancak kurallar ve hijyen önlemleri çok sıkı olacak. Maske dağıtılacak, emin mesafeler konulacak. Kesin aralıklarla alıcı alınacak. Bu konuda Bilim Kurulu, kamu ve perakendecilerle konuşuyoruz. Kamu tarafında kontrollü açılabileceğine yönelik görüşler var. Perakendecilerin de görüşlerine kulak vererek, ciddi kontrollerle ve şartlara uyularak kademeli olarak açmayı planlıyoruz.”

Önce ufak iller başlayacak

Altaş, acilen 436 AVM’nin yüzde 80’inin kapalı olduğuna dikkat çekerek, “Diğerleri açık kalsa da perakendeciler mağaza açmadığı için fiili olarak kapalı. Açılım kararı önce ufak illerde denenebilir. Vakaların daha az olduğu yerlerde. Burada kamuyla en uygun bir şekilde hareket edeceğiz, Bilim Kurulu ve kamunun tavsiyelerine kadar başlangıç yapmak istiyoruz” dedi.

Önemli hijyen önlemi şart

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de, ilk önce bu konuda Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun, ardından da Define ve Maliye Bakanlığı’nın kararının beklendiğini belirterek, “Başlangıç koşullarının bize yerinde olması gerekir. Hijyen ve sosyal uzaklık konularında önemli önlemler alınmalı. Küçük mağazalarda bir müşteri çıkmadan diğeri alınmamalı. Hem AVM’ler açıldıktan daha sonra 3 ay markalardan kira alınmamasını istek ediyoruz. Keza anlaşma yok ciro kirasına dönülmesi gerekir. Markaların yaşaması için bu gerekiyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.