DOLAR 33,9947
EURO 37,8343
ALTIN 2.820,17
BIST 9.645,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Sal 25°C
Çar 25°C
Per 25°C
Cum 24°C

Atilla Dorsay’ın kitabındaki “Çiçek Bar” çok konuşulur

02.04.2019
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Ali Eyüboğlu’nun yazısından…

52 kitap yazmış, hakkında iki kitap yazılmış bir yüksek mimar, gazeteci ve sinema yazarı anılarını kaleme alır da merakla okunmaz mı? 

Atilla Dorsay’ın Remzi Kitabevi’nden çıkan ‘Bir Ömürden Seçilmiş Tablolar’ını bir solukta okudum.

80 yaşındaki Dorsay’ın çocukluğundan bugüne özel ve iş hayatında iz bırakan anıları medyayla sinemamızın yakın tarihi gibi çünkü… Yazarın anıları, sinema ve medya üzerine nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor okuyanı…

Dorsay’ın kitabında bir zamanlar Yeşilçam ünlülerinin en popüler mekanı Çiçek Bar’la ilgili bir hayli tartışma yaratacak bir bölüm de var. İşte ‘Bir başka efsane: Çiçek Bar’ bölümünde yazdıkları:
 
Dilberler, jigololar!

“En ünlü oyuncular, eski-yeni yönetmenler, ahı-vahı kalmış eski dilberlerle starlığa soyunmuş taze çiçekler, kerameti kendinden menkul olanlarla gerçek değerlerini tevazuyla saklayanlar, okur-yazarlarla tersine hiç okuyup yazmazlar, yalnız geçmişlerine sahip olanlar veya geleceğe oynayanlar; sürekli konuşanlar veya Nasreddin Hoca’nın hindisi gibi sürekli düşünenler…

Buraya gelmeye gerçekten gereksinme duyanlar veya hiç sevmedikleri halde iş bulmak veya gündemde olmak için zorunlu olduklarını sananlar… Ünlüler ve onların çevresinde görünmek, onlara yaklaşmak, belki ‘çıkmak’ sevdasındaki genç kızlar… Olgun kadınları, sosyete dilberlerini veya kadınımsı ünlüleri bir bakışlarıyla tavlama umudundaki genç aktör adayları, profesyonel jigololar… Hep eğlenenler, eğlendiğini sananlar ve de hep sıkılanlar… 

‘Arif’i zengin ettiler’

İşte tüm bunlar ve başkaları, yıllar boyu aslında bu küçük mekanı doldurarak öncelikle sahibi Arif Keskiner’i zengin ettiler. Ve de toplumsal bir fenomen yarattılar. Öylesine ki, Arif yalnızca burayı iyi yöneterek değil, buradaki dostluklar üzerine yazdığı bir avuç kitapla da büyük sükse yaptı. Helal olsun! Ve ben buraya da sık sık gittim. Özellikle 80-90’lı yıllarda, her pazartesi akşamı gitmeyi bir gelenek haline getirmiştim. Ya barda otururdum ya da özellikle sinemacıların masalarına takılırdım. Kemal Sunal’dan Tarık Akan’a, Şerif Gören’den Zeki Ökten’e, Atıf Yılmaz’dan Kadir İnanır’a, Fatma Girik’ten Müjde Ar’a birçok Yeşilçamlı buraya uğrardı.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.