DOLAR 35,4831
EURO 36,5701
ALTIN 3.063,77
BIST 9.708,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 11°C

Atelektazi Nedir?

18.09.2021
A+
A-

Atelektazi, fiziksel bir tıkayıcı sebebiyle akciğerin tamamına veya bir kısmına hava gidememesi sonucunda akciğerin veya bir kısmının şişememesi olarak tanımlanan bir hastalıktır.

Atelektazi, fiziksel bir tıkayıcı sebebiyle akciğerin tamamına veya bir kısmına hava gidememesi sonucunda akciğerin veya bir kısmının şişememesi olarak tanımlanan bir hastalıktır.

ATELEKTAZİ BELİRTİLERİ

Atelektazi herhangi bir belirti göstermeyebileceği gibi, kendisine eşlik eden yahut neden olan hastalıkların belirtileriyle beraber aşağıdaki şekilde meydana gelebilir:

– Nefes darlığı

– Hava açlığı

– Hızlı ve yüzeysel soluma

– Uzun süreli öksürük

– Hırıltı

ATELEKTAZİ TANISI NASIL YAPILIR?

Detaylı bir muayenenin ardından doktorunuz tanıyı netleştirmek amacıyla aşağıdaki tetkiklere başvurabilir:

Akciğer Röntgeni: Atelektazinin anlaşılmasında ilk kullanılan tetkik bu yöntemdir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT): Detaylı görüntülenme sağlanarak atelektazinin akciğerin hangi kısmına hasar verdiği tespit edilebilir.

Arteriyel Kan Gazı: Bu test, kanda oksijen, karbondioksit ve bir takım bileşenlerin miktarını kontrol ederek ve kanın asitlik derecesini saptamaktadır. 

Bronkoskopi: Ana solunum yolları ve bronşlara gönderilen bir kamera ile bronş sistemindeki tıkanık ve darlığın tespit edilmesini sağlar.

ATELEKTAZİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Atelektazi tedavisinde atelektaziye sebep olan durumun ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Mukus tıkaçlarını seyrelterek öksürük yoluyla dışarı atılabilmesi için ilaçlara başvurulabilir. 

Uzman atelektazinin akciğer enfeksiyonları sebebiyle meydana geldiğini düşünüyorsa, antibiyotik tedavisi uygulayabilir.

Bilhassa ameliyatın ardından komplikasyon olarak ortaya çıkan atelektazilerde oksijen desteği sağlanarak tedavi sağlanmaktadır.

Yabancı cisim kaynaklı olduğu saptanan atelektaziler bronkoskopi esnasında yabancı cismin mümkünse çıkarılmasıyla çözülebilmektedir.

Eskiden geçirilmiş akciğer enfeksiyonları gibi sebeplerle meydana çıkan uzun süreli (kronik) atelektazilerde, hastalık odağı olan bölge tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir.

Bu gibi durumlarda atelektazi odağı olan parça cerrahi olarak çıkartılarak hem hastalığın tedavisi, hem de ileride meydana gelebilecek akciğer enfeksiyonlarının önlenmesi sağlanabilir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.