DOLAR 32,6078
EURO 34,8089
ALTIN 2.494,00
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Asya borsaları Fed sonrası geriledi

03.11.2022
A+
A-

Asya borsalarında, Fed’in faiz kararı sonrası satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Çin borsasında yüzde 0,19 düşüş görüldü.

ABD Merkez Bankası (Fed), dün politika faizini art arda dördüncü kez 75 baz puan artırarak 14 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,75-4,00 aralığına çıkardı.

Banka’dan yapılan açıklamada enflasyonu düşürme kararlılığı vurgulanırken, faiz artışlarının hızının belirlenmesinde kümülatif sıkılaşma, para politikasının ekonomik faaliyeti ve enflasyonu etkilemesindeki gecikmeler ile ekonomik ve finansal gelişmelerin dikkate alınacağı bildirildi.

Fed Başkanı Powell ise faiz artırımlarına ara vermeyi düşünmek için çok erken olduğunu, faiz oranında nihai seviyenin beklenenden daha yüksek olabileceğini söyledi.

PİYASALARDA OYNAKLIK SÜREBİLİR

Karar metni ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının beklenenden “şahin” algılanması ile küresel pay piyasalarında negatif bir seyir izlenirken, analistler, Fed’in faiz artırım büyüklüğünü ne zaman azaltmaya başlayacağına dair beklentilerin henüz netleşmediğini, “kümülatif sıkılaşma” ifadesi anlaşılana kadar piyasalarda oynaklığın sürebileceğini söyledi.

Asya genelinde ise Çin’de yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını kapsamında “sıfır vaka” politikasının uygulamadan kalkacağı haberleri gündemin odağındaki yerini korusa da sanayi kenti Zhengzhou’da kısıtlama kararı alınması risk iştahını baskılıyor.

Bu gelişmelerle kapanışta Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,19 azalarak 2.998 puan ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,33 gerileyerek 2.329 puan oldu.

Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 3,1 düşüşle 15.337 puanda, Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,3 değer kaybıyla 60.740 puanda seyrediyor.

Japonya piyasalarında ise tatil dolayısıyla işlem yapılmazken, dolar/yen paritesi 147,9 ile daha önce yetkililerin doğrudan müdahalede bulunduğu kritik eşiğin hemen altında seyrediyor.

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.