DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Astronotların sağlık sorunları ile ilgili NASA’dan açıklama NASA’nın, astronotların sağlık sorunları için yaptığı araştırmada yer çekimsiz ortamın insan sağlına…

20.11.2019
A+
A-

NASA en son yaptığı araştırmanın sonucunda, astronotların uzay ortamında yaşadığı sorunlar hakkında bilgileri paylaştı. Yapılan duyuruda düşük yer çekimi kuvvetinin kan dolaşımını etkilediği ve kan akışını tersine çevirdiği belirtildi. Ayrıca uzay yürüyüşü yapan astronotların damarlarında kan pıhtılaşması yaşandığı ortaya çıktı. Araştırmalar Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda 6 aydan fazla çalışma yapan 9 erkek ve 2 kadın astronot üzerinde yapıldı. İnsan vücudunun yer çekimsiz ortamda uzun süre bulunmasıyla zarar gördüğünü keşfedildi.

NASA, ultrason kullanarak astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 50. gününde, kapsüllerde yer değişim anlarını inceledi. 11 astronotun 7’sinin şah damarındaki kan akışında eksiklik saptandı. Ayrıca sonuçlar kan akışının tersine olduğunu da ortaya çıkıtı. İnsan sırtında bulunan hayati bir damarın bedenin üst kısmına kan pompalama işlemi yapamamasından dolayı bu durumun yaşandığı düşünülüyor. Ayrıca Dünya’ya dönüş yolunda olan astronotların da hayati damarlarında pıhtılaşma yaşadığı elde edilen bilgiler arasında.

Elde edilen bu verilerle astronotların uzay ortamında yaşadığı sorunlar gün yüzüne çıkarıldı. Çünkü yer çekimsiz ortamın insan sağlığına etkileri bilim dünyasının üzerinde durduğu konular arasında yer alıyor.

Araştırmanın başında bulunan isim, Michael Stenger astronotların karşılaştığı sorunlar hakkında yaptığı açıklamada “Bu sonucu ve tersine kan akışını görmeyi beklemiyorduk. Bu normal bir şey değil. Dünya’da böyle bir şey olsa büyük bir damar tıkanıklığı ya da tümor olduğunu düşünebilirsiniz. Bu nedenle bazı astronotların yüzünde tuhaflıklar görüyorsunuz. Çünkü yer çekimi bulunmayan bir ortamdalar ve bedenlerin üst kısmına sıvı akışı bulunmuyor. Bu durumu kel olan astronotların sırtında ve başında etkili şekilde görüyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.