Astım Atakları Neden Olur, Sebepleri Nelerdir?
Astım atağı ne demek? Astım krizi nasıl belli olur? Astım atağı ne zaman geçer? Astımı ne tetikler? Astım hastası nasıl anlaşır? Şeklindeki soruların cevabını sizler için hazırladık…
Kronik bir hastalık olan astım, hava yollarındaki hassasiyetin artmasıyla ortaya çıkar. Yaşam kalitesini düşüren ve ömür boyu süren astım, doktor kontrolünde kullanılacak ilaçlarla tedavi altına alınır. Bu yazımızda; astım krizi nasıl belli olur, astım ne zaman geçer, astımı tetikleyen yiyecekler nelerdir? Gibi soruların yanıtlarını okurlarımızla paylaşacağız.
ASTIM ATAĞI NE DEMEK?
Astım, kontrol edilmediği takdirde solunum yetmezliğine kadar ilerleyebilecek tehlikeli bir hastalıktır. Astım belirtilerinin ortaya çıkması veya varken daha artması ve bunlara solunum fonksiyon testlerindeki bozulmanın eşlik etmesi “Astım Atağı” olarak adlandırılır. Hastaların bronşlarında mikrobik olmayan iltihaplar vardır. Solunum fonksiyon testlerindeki bozulmanın şiddetine göre astım atağı; hafif, orta ve ağır olarak sınıflandırılabilir. Atağı tetikleyen unsurlar ise; duman, koku, toz ve polenler olabilir.
ASTIM KRİZİ NASIL BELLİ OLUR?
Astım hastalarındaki ilk belirti öksürüktür. Geceleri uykuları kaçıran herhangi bir kokunun yada tozun tetiklediği öksürükler genellikle kriz halinde, kuru ve balgamsızdır.
Astım hastalığının bir diğer belirtisi göğüsteki hırıltıdır. Eğer yanınızda bir astım hastası varsa nefes alırken yaşadığı bu hırıltıyı siz de duyabilirsiniz.
Eğer göğsünüzde tıkanıklık ve sıkışma hissi varsa çok hızlı nefes alıp veriyorsanız bu da bir astım belirtisidir.
Astım krizlerinde kişi konuşmada zorluk hisseder, yüz renginde bir solgunluk yaşar.
Dudak ve tırnaklarda morarma da astım atağı belirtilerindendir.
Astım krizi geçiren insanlar zor nefes alıp verdiğinde kaygılanıp panik yapar. Boyun ve göğüs kaslarında büyük bir daralma hisseder.
ASTIM NE ZAMAN GEÇER?
Dünyada 300 milyon kişiyi etkileyen astım, Türkiye’de her 100 yetişkinden 7’sinde, her 100 çocuktan 15’inde görülüyor. Astım hastalarının en çok merak ettiği konu ise bu hastalığın ne zaman geçeceği. Genellikle genetik faktör bu hastalıkta çok etkilidir. Erken tanı ve uygulanacak doğru tedaviyle kontrol altına alınabilecek olan hastalığı yüzde 100 oranda geçirecek bir tedavi yoktur. Uzmanlar, kişinin astım krizlerini tetikleyen unsurları ortadan kaldırması için hastaları uyarır ve kişiye en uygun ilacı tedavi için verir.
ASTIMI TETİKLEYEN YİYECEKLER NELERDİR?
Tuz: Astım hastalarının ilk başta uzak durması gereken yiyecekler tuzlu yiyeceklerdir. Tuzlu gıdalarda fazla sodyum bulunduğundan astım krizlerinin artmasına neden olur.
Doymuş Yağ: Genellikle kızartmalarda, kırmızı ette ve yağlı süt ürünlerinde bulunan doymuş yağlar bağışıklık sistemini çökerttiğinden astım krizlerini tetikler.
Gaza neden olan yiyecekler: Ağır yağlı gıdalar, gazlı içecekler, kuru fasulye, karnabahar, bezelye gibi gaz yapan yiyecekler astım krizlerinin arttırır ve bu tür hastaların sağlıklı bir hayat sürmesini engeller.
ASTIM HASTASI OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Göğsünüzde sıkışma hissi, öksürük gibi belirtilerin haftada birden daha fazla görülmesi,
Nefes darlığı şikayetinizin gece uykunuzu bölmesi,
Rahatsızlığın konuşmanızı etkilemesi,
Kalbinizde aşırı bir çarpıntı ve nabzınızda hızlanma görülmesi,
Nefes alıp vermekte güçlük nedeniyle yürüyüşünüzün etkilenmesi gibi şikayetleriniz varsa en kısa sürede göğüs hastalıkları uzmanına başvurabilirsiniz.