Asrın İnşası: Deprem Bölgesinde 350 Binin Üzerinde Yeni Konut ve Altyapı Projeleri
Asrın İnşası: Deprem Bölgesi için 350k+ yeni konut ve altyapı projeleriyle yaşam kalitesi ve güvenliğe odaklanan kapsamlı yenilenme.
Depremlerin ardından başlatılan kapsamlı yapı seferberliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda TOKİ, Emlak Konut GYO, İLBANK ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün iş birliğiyle ülke genelinde sürüyor. 11 ilde, 174 ayrı alanda ve toplam 3 bin 481 şantiyede yaklaşık 200 bin mühendis ve inşaat işçisi çalışmalarını sürdürüyor.
Malatya ve Adıyaman bölgelerindeki büyük ölçekli sahalarda konut ve iş yeri sayılarının yükselmesi dikkat çekiyor. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesindeki İkizce Mahallesi’nde inşa edilen yaklaşık 5,7 milyon metrekarelik alanda 27 bin 628 konut ile 661 iş yeri olmak üzere toplam 28 bin 289 bağımsız bölüm tamamlanmayı bekliyor. Adıyaman’da ise 5 milyon metrekarelik alanda 16 bin 822 konut ve iş yeri teslim edilmek üzere hazırlanıyor.
Deprem bölgesinin en büyük şantiyelerinden biri Antakya Dikmece Mahallesi’nde bulunuyor ve burada 14 bin 489 konutun inşası sürüyor. Yıl sonunda tamamlanması hedeflenen projelerin toplamı, konut ve iş yeri olarak yüzbinleri aşıyor ve köy evleriyle birlikte 452 bin 983 bağımsız bölüm hedefiyle artış gösteriyor.
Şehir merkezleri yeniden canlandırılıyor; yıkılan Hatay, Malatya, Kahramanmaraş ve Adıyaman’daki tarihi çarşılar ile meydanlar, belediyelerin koordinasyonuyla yeniden inşa ediliyor. Hatay’daki Uzun Çarşı, Kurtuluş Caddesi ve Atatürk Caddesi gibi simge noktalar ilk dönemdeki görünümlerine kavuşacak. Malatya’da Bakıcılar, Kuyumcular ve Şire Pazarı’nda ise altyapı ve meydan projeleri hayata geçiriliyor. Kahramanmaraş’ta Tarihi Kapalı Çarşı ile Demirciler Çarşısı, Adıyaman’da Ulu Camii çevresi ve Meydan Projeleriyle canlanıyor.
İlk kırsal uydu kentinin kurulması; Kumlu’da 777 köy evi inşa edilerek Türkiye’nin ilk kırsal uydu kenti hayata geçiriliyor. 21 mahallede yaşayanlar için yeni konutlar yükseliyor ve vatandaşlar güvenli yaşam alanlarına kavuşuyor.
Altyapı çalışmalarında hızla ilerleniyor; 11 bin kilometreyi bulan altyapı hattı yenileniyor ve 180 bin metreküp kapasiteli ileri biyolojik arıtma tesisi Hatay’ın kanalizasyon sorununu çözüme kavuşturacak. Türkiye’nin en büyük atık su tüneli projesi, Defne’de başlayıp Antakya ile Samandağ’ı kapsayacak şekilde 11,2 kilometre uzunluğunda ilerliyor. Bu çalışmalar, şehrin atık su ihtiyacını ileri biyolojik arıtma tesisine yönlendirecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medyadan yaptıkları paylaşımda, “Asrın inşasında 350 bin tamam. 11 ilimizde mutlu sona çok az kaldı” ifadelerini kullandı.
İl il teslimatlar için sayılar her ilde ayrı ayrı artmaya devam ediyor. Adana bölgesinde 11 bin 381 bağımsız bölüm teslim edildi ve yıl sonuna kadar konut ve köy evi toplamı 12 bin 522’ye ulaşacak. Hatay’da 98 bin 74 bağımsız bölüm teslim edildi; yıl sonunda 153 bin 248’e kadar çıkacak. Kahramanmaraş’ta ise 51 bin 875 bağımsız bölüm inşa edildi ve yıl sonuna kadar 74 bin 187 konut ile iş yeri tamamlanmış olacak. Malatya’da 68 bin 293 bağımsız bölüm teslim edildi; yıl sonuna kadar 79 bin 420 konut ve iş yerinin yapımı tamamlanacak.
Diğer şehirlerde de konut, iş yeri ve köy evi teslimatları hızla sürüyor. 2025 yılı sonunda köy evleri teslim sayısının 62 bin 817’ye yükselmesi bekleniyor ve toplam bağımsız bölüm sayısı 452 bin 983’e ulaşacak.