DOLAR 36,1019
EURO 37,6249
ALTIN 3.377,86
BIST 9.909,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
11°C
Parçalı Bulutlu
Cum 12°C
Cts 10°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Asfalt gezegeni nasıl etkiliyor?

19.05.2022
A+
A-

Yollardaki taşıtların yarattığı zehirli gazları tartışırken acaba o taşıtların üzerinde seyrettiği yolları unutuyor muyuz?

Yollardaki fosil yakıt tüketen araçların dünyanın geleceği üzerindeki etkilerini ve daha yeşil yakıtlarla çalışan otomobillerin geleceğini tartışıyoruz, ama ya bu araçların üzerinde seyrettiği otoyollar, otobanlar ne olacak?

Asfalt, dünya çapında 110 milyon tona ulaşan yıllık talebiyle modern ekonomide çok büyük bir iş kolu. 20. yüzyıla kadar üretiminin çoğunluğunu, çürümüş bitkilerden yapılan doğal asfalt oluşturuyordu. Günümüzde çoğu asfalt ham petrolden rafine ediliyor. Şu anda yol inşaatından kaynaklanan emisyonlarda asfalt yüzde 28 ile en büyük payı oluşturuyor. En yakınında yüzde 18 ile beton var.

ISINMA ARTTIKÇA YOLLARIN KENDİSİ DE RİSK

Asfalttan kaynaklanan kirlilik, artan sıcaklıklar nedeniyle önümüzdeki yıllarda artabilir. Asfalt, aşırı sıcaklıklara maruz kaldığında atmosfere zararlı sera gazları (GHG) salıyor.

Diğer taraftan asfalt kaplı yüzeyler ve çatılar da risk. Sadece ABD şehirlerinde yüzeylerin sırasıyla yaklaşık yüzde 45’ini ve yüzde 20’sini (çatılar) oluşturuyor. Kanada ve ABD’deki müstakil müstakil evlerin yüzde 75’inin çatılarında asfalt kiremit var. Yollara benzer şekilde, asfalt zona birincil bileşen olarak çevreye özellikle zararlı bir yağ ihtiva ediyor. Zona ayrışmıyor veya biyolojik olarak parçalanmıyor. Yalnızca ABD her yıl yaklaşık 12 milyon ton asfalt zona yırtma atığı ve kurulum hurdası üretiyor, bunun yüzde 90’ından fazlası 20 milyon varil petrole eşdeğer ve çöp sahalarına dökülüyor. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.