DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Ardahan Çiçek Balının Hasadı Başladı

Ardahan çiçek balının hasadı başladı! Doğal, lezzetli ve taptaze bal üretiminin hikayesini keşfedin.

18.08.2025
A+
A-

Ardahan çiçek balının hasadı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenmiş olması nedeniyle heyecanla sürüyor. Kilogram başına 1000 ile 1500 lira arasında değişen fiyatlarla satılan bal, içerdiği doğal şekerler, vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla dikkat çekiyor. Coğrafi işaretli Ardahan balı, Kafkas arılarının özel ırkından elde edilmesiyle de değer kazanıyor; bu ırkın yüksek rakımlı dağlarda, eşsiz floraların toplandığı bölgelerden elde edilen polenlerle üretildiğini belirtmekte fayda var.

Kafkas Arısı Gen Merkezi Müdürü Sinan Aydın, Ardahan ilindeki arıcıları ziyaret ederek bal hasat döneminde kontrolleri yapıp arıcılarımıza hasatla ilgili detaylı bilgiler aktarıyoruz ifadelerini kullandı. Ayrıca Aydın, Ardahan’ın arıcılık kapasitesi açısından Türkiye’nin önde gelen isimlerinden olan Cüneyt Mostura ile arılığını ziyaret ettiklerini söyledi.

Aydın, Ardahan balının temizliği ve özel ırkı nedeniyle değerli olduğunun altını çizdi: “Ardahan ili, Kafkas arısının gen merkezlerinden biri olduğundan dünyadaki dört ırktan birine mensup. Dil uzunluğu, sakinliği ve propolis ile bal verimindeki farklar, Türkiye’de damızlık açısından büyük ihtiyaç duyulan bir ırk olduğunun göstergesi.” 2025 yılı, bal üretimi ve arı sağlığı açısından Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gösterdi. İl genelinde yaklaşık 1800 bitki türünün bulunduğu ve neredeyse kimyasal gübre kullanımının yok denecek kadar az olduğu Ardahan, nadir coğrafyalardan biri olarak öne çıkıyor. Ardahan balı, kirlilikten uzak oluşu ve özel ırktan elde edilmesiyle toplum nezdinde önemli bir değeri temsil ediyor.

Kazlıköy köyünde arıcılık yapan Arıcı Cüneyt Mostura, işi ata mesleği olarak gördüğünü belirterek 2010 yılında Ardahan Üniversitesi Arıcılık Bölümü’nden mezun olduktan sonra faaliyete geçtiğini paylaştı. Yaklaşık 1000 koloni ile çalıştığını söyleyen Mostura, bal üretiminin yanı sıra ilkbahar aylarında arı satışı yaptıklarını ve 2025 sezonunun Ardahan için çok iyi geçtiğini kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.