DOLAR 32,2627
EURO 34,7251
ALTIN 2.398,52
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Apple’ın gizli bir e-postası ortaya çıktı, ortalık karıştı Apple, App Store için belirlenen komisyon oranı ile bir kez daha gündemde. Geliştiricilerden komisyon…

30.07.2020
A+
A-

Haksız rekabetin ve tekelciliğin önüne geçmek isteyen ABD Meclis Yargı Komitesi; Apple, Amazon, Facebook ve Google ile mahkemede buluştu. Apple’ın bir numaralı ismi olan Cook, App Store’da bulunan birçok uygulamadan komisyon alınmadığını belirtti.

Jürilere Apple’ın yüzde 15 ve yüzde 30 olmak üzere iki farklı komisyon uygulamasından gelir kazandığını söyleyen CEO, hiçbir geliştiriciye ayrım yapılmadığını açıkladı. 59 yaşındaki yönetici, Apple’ın komisyonları yükseltmeyeceğini ve geliştiricilerin çıkarları için rekabet etmek zorunda olduğunu ifade etti.

Jüriler, Cook’un bu sözlerine karşılık olarak Amazon Prime projesinin video uygulaması için yapılan yazışmaları masaya koydu. Mahkeme, daha önce Apple’da çalışan geliştiricilerden Apple’ın kuralları her zaman kitabına göre uygulamadığına ve ayrımcılık yaptığına dair duyumlar aldığını da sözlerine ekledi.

Cook, Apple’ın App Store’da bulunan uygulamaların yüzde 84’ünden herhangi bir komisyon ücreti almadığını söyleyerek şöyle bir açıklamaya imza attı: “Her geliştiriciye aynı şekilde davranıyoruz. Açık ve şeffaf kurallara sahibiz. Bu titiz bir mesele çünkü gizliliğe ve güvenliği çok önem veriyoruz. Her uygulamayı inceliyoruz ve bir uygulama ile çalışmadan önce gerekli kontrolleri yapıyoruz.”

Bunun üzerine 2011 yılında yapılan gizli bir yazışmayı öne süren mahkeme heyeti, Apple’ın 9 yıl önce abonelerden yüzde 40 oranında bir komisyon ücreti almayı düşündüğünü kanıtladı. Bilindiği üzere uygulama içi aboneliklerden ilk yıl yüzde 30, ikinci yıl ve sonrası için yüzde 15 oranında komisyon ücreti alınıyor.

ABD Meclis Yargı Komitesi, Cook’a 4 yıl önce Kıdemli Başkan Yardımcısı Eddy Cue’nun Amazon’un bir numaralı ismi olan Jeff Bezos ile Amazon Prime projesi için yaptığı anlaşmayı gösterdi. 2016 yılının kasım ayında yapılan bu yazışmada Apple’ın Amazon’dan sadece yüzde 15’lik bir komisyon ücreti alacağı yazıyor.

Documents from the Hearing on “Online Platforms and Market Power: Examining the Dominance of Amazon, Apple, Facebook and Google” pic.twitter.com/42o2Ye13jI

— House Judiciary Dems (@HouseJudiciary) July 29, 2020

Apple’ın kurallarına göre ilk yıl yüzde 30 oranında komisyon kesiliyor ancak bu e-postada Apple’ın Amazon’a özel bir kampanya hazırladığı görülüyor. Mahkemenin Apple’a ceza verip vermeyeceği henüz belli değil.

Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.