DOLAR 32,5991
EURO 34,7956
ALTIN 2.409,60
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Apple, Siri yüzünden milyon dolarlık ceza alabilir!

17.07.2020
A+
A-

Avrupa Birliği Rekabet Komiseri Margrethe Vestager, İrlanda meselesinin Apple’ın lehine sonuçlanmasından hemen sonra yeni bir soruşturma başlattığını açıkladı. Vestager, Siri’nin rekabet kurallarına uyup uymadığını araştırıyor.

Bunun için 400 şirket ile görüştüğünü söyleyen AB yetkilisi, Siri’ye ek olarak Amazon’u ve Google’ı da inceliyor. Bu bağlamda Amazon Alexa ile Google Asistan uygulamalarının da didik didik analiz edildiğini söyleyebiliriz.

Margrethe Vestager, yeni soruşturma hamlesi ile Apple’a ve diğer şirketlere AB’nin onları yakından izlediği mesajını vermek istiyor. Özellikle İngiltere’nin bu konu ile ilgilendiği ve sesli asistanların nasıl kullanıldığını araştırdığı aktarıldı.

Avrupa Birliği Rekabet Komiseri, Apple’ın rekabet kurallarını çiğneyerek haksız kazanç elde etmemesini ve rekabetin ruhuna zarar vermemesini istiyor. Danimarkalı siyasetçi, bu husus hakkında şu cümleyi kurdu: “Eğer bu pazarın engellere takılmasını istemiyorsak iş birliği ilkesinin esas olduğunu kabul etmeliyiz.”

Eğer Avrupa Birliği Apple’ın Siri aracılığı ile rekabet kurallarını ihlal ettiğini tespit ederse ceza kesebilme yetkisine sahip olacak. Bu ceza, Apple’ın elde ettiği küresel gelirin yüzde 10’una kadar genişletilebilir.

Bilindiği üzere Apple’ın en son elde ettiği küresel gelir yaklaşık 260 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Bu bağlamda Apple’a yaklaşık 26 milyar dolarlık bir fatura çıkarılabilir.

Bu soruşturmanın tamamlanması biraz zaman alacak gibi duruyor. Vestager tarafından yürütülen bu araştırma, Apple’ın ceza alacağını garanti etmiyor. Bunun dışında aynı soruşturmanın ve ilgili ceza uygulamasının Google ve Amazon için de geçerli olduğunu söyleyelim.

Önümüzdeki günlerde daha net bilgilere ulaşacağız. Apple, hatırlanacağı üzere Siri’nin kullanıcıları dinlemesinden ötürü özür dilemek zorunda kalmıştı. Sizce Vestager ile Apple arasındaki savaşın galibi kim olur?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.