DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 16°C

Apple kullanıcılarının senelerdir beklediği özgür geliyor

27.06.2020
A+
A-

Apple’ın iOS 14 güncellemesi bu sonbaharda kullanıcılara ulaştığında, iPhone kullanıcıları, e-posta uygulamalarını ve tercih ettikleri internet tarayıcılarını varsayılan seçenek olarak değiştirebilecekler. Apple varsayılan tarayıcı adımıyla birlikte, kullanıcılarının yıllardır istediği bir değişikliği yapıyor.

Bu bilhassa birlikte bundan böyle,  Apple’ın Safari tarayıcısı ve Apple’ın Posta uygulamasının yanı sıra bir e-posta uygulamasını tercih ederseniz, bir bağlantıyı tıkladığınızda ya da bir e-posta oluşturduğunuzda bu hizmetleri varsayılan uygulamalarınız olarak değiştirebileceğiniz anlamına geliyor.

iPhone kullanıcıları için rahat sağlayacak hoş bir eklenti olmasına rağmen, çoğu birey Apple’ın niçin sadece internet tarayıcısı ve e-posta uygulaması için varsayılanları değiştirme seçeneğini sunduğunu merak ediyordu. Haritalar ya da müzik gibi öteki popüler kategoriler neden bu özgürlüğü kazanmıyordu?

Apple’ın yazılım mühendisliği tarafında karşımıza meydana çıkan Craig Federighi bir zaman önce teknoloji dünyasında adından laf ettiren Marques Brownlee ile YouTube üzerinden yaptığı bir röportajla cevaplandırmış oldu.

Bilindiği gibi Apple, aslında geliştiricilerin Apple’ın kuralları üstünde çalışmasını ve kullanıcıları potansiyel olarak yanlış yönlendirilmelerini önlemek için ihtiyatlı bir yaklaşım izliyor. Yani şirket, kontrollü ilerlemeyi seviyor.

Platformların nasıl kaosa dönüşebildiklerini söyleyen Federighi, güvenilir olmayan bir tarayıcıyı, varsayılan tarayıcınız olarak seçtiğiniz noktada güvenliğinizin risk aşağı olabileceğini ve bu deneyimin yalnızca günahsız görünen bir reklam izlemesi olmayabileceğini vurguluyor.

Apple’ın gizlilik ve güvenlik noktasında verdiği kararlar çoğu kullanıcının hoşuna gitse de gerçi bazı durumlarda özgürlüğün kısıtlanması anlamına geliyor. Apple’ın bir takım şeyleri değiştirmeyi planladığını dokundurma eden Federighi, Apple’ın varsayılan tarayıcı ve e-postayı değiştirmeyi sunmasının bir başlangıç olduğunu belirtiyor. Bu ikisinin seçilmesinin nedeni ise kullanıcıların en çok bu iki uygulamayı özelleştirmek istemisi olarak gösteriliyor.

Apple, pazartesi günü WWDC 2020 esnasında iOS’un yeni sürümünü ve en ürünleri için öteki kritik güncellemeleri duyurdu. Güncelleme bu güz ayında sunulacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.