DOLAR 32,5561
EURO 34,8485
ALTIN 2.427,01
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Apple, Dijital Haklar Yönetimi Patent Davasında 308,5 Milyon Dolar Ödemeye Çarptırıldı

20.03.2021
A+
A-

1995 yılında kurulan lisanslama şirketi Personalized Media Communications (PMC), 2015 yılında Apple’a karşı önemli bir dava açmıştı. Şirket, Apple’ın iTunes hizmetiyle 7 patenti ihlal ettiğini öne sürmüştü. Apple, ABD Patent Ofisi’nde PMC tarafından yapılan suçlamaya başarıyla itiraz etse de dava burada bitmemişti.

Geçtiğimiz yılın mart ayında Temyiz Mahkemesi, Apple lehine verilen kararı bozarak yeni bir duruşmanın yolunu açtı. İşte bu duruşmanın kararı bugün açıklandı ve federal jüri, Apple’ın PMC şirketine ‘dijital haklar yönetimi (DRM) patentini ihlal etmek‘ gerekçesiyle 308,5 milyon dolar ödemesi gerektiğine karar verdi.

Apple, karar nedeniyle hayal kırıklığı yaşadı:

apple

Personalized Media, Apple’ı FairPlay teknolojisinin de içinde bulunduğu teknolojiyle patentini ihlal ettiğini iddia ederek dava açmıştı. FairPlay; iTunes, App Store ve Apple Music uygulamalarında şifrelenmiş içeriğin dağıtımı için kullanılıyor. Verilen kararın ardından Apple tarafından şu şekilde bir açıklama yapıldı:

“Herhangi bir ürün yapmayan veya satmayan şirketler tarafından ortaya getirilen bu tür davalar yeniliği engelliyor ve en nihayetinde tüketicilere zarar veriyor.”

Personalized Media Communications, günümüzde diğer dev şirketlere de patent ihlali gerekçesiyle dava açmış durumda. Google ve YouTube’a da farklı patentler üzerinden patent davası açan şirket, kasım ayında bu davadan yenilgiyle ayrılmıştı. Şirketin Netflix’e açtığı davaysa halen karara varmış durumda değil.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.