DOLAR 32,3634
EURO 34,6830
ALTIN 2.390,69
BIST 10.167,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Apple Bu Sefer de Kandaki Oksijen Ölçümünde “Irkçılık” Yaptığı İddiasıyla Dava Edildi

03.01.2023
A+
A-

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olan Apple, neredeyse her hafta yeni bir davayla ya da cezayla karşılaşıyor. Kimi zaman bu davalar hayati nedenlerden dolayı açılsa da kimi zamansa oldukça garip ve hatta ‘saçma’ denilebilecek nedenlerden dolayı Apple avukatları adliye koridorlarını aşındırıyor.

Geçtiğimiz Cumartesi günüyle bir Apple kullanıcısı, Apple Watch’ın kandaki oksijeni ölçerken ırkçılık yaptığını iddia ederek Apple’ı dava etti. Üstelik iddialara göre bu durum bir hatadan kaynaklanmıyor.

Siyahilerin kanındaki oksijeni kasıtlı olarak yanlış ölçtüğü iddia edildi

New York’ta yaşayan Alex Morales, 2020 ve 2021 yıllarında ilk kez Apple Watch satın aldığında her şeyin sorunsuz olduğunu belirtiyor. Ancak pandemi sonrasında yeni nesil Apple Watch’lara geçen Morales, pandemi sonrasında Apple Watch’ın kandaki oksijeni ölçen oksimetre özelliğinin kasıtlı olarak ırkçılık yaparak siyahilerin kandaki oksijenini yanlış ölçtüğünü iddia etti.

Pandemi süresince oksimetrelerin siyahilerin kanlarındaki oksijeni çok az da olsa yanlış ölçebileceğini belirten bilimsel makalaleri kanıt olarak sunan Morales, Apple’ın kasıtlı olarak ırkçılık yaptığını ve tüm ürünlerinin “beyaz tenli insanlar için” üretildiğini iddia etti. Bu iddia kulağa her ne kadar garip gelse de mahkeme hazırlanan iddianameyi kabul etti.

Peki oksimetreler nasıl çalışıyor?

Bugünlerde herhangi bir eczaneden ya da internetten satın alabileceğiniz oksimetre ile Apple Watch, Mi Band veya Samsung Galaxy Watch gibi akıllı saatlerdeki kandaki oksijeni ölçme özelliği neredeyse birebir aynı şekilde çalışıyor. Kabaca özetlememiz gerekirse hem oksimetreler hem de akıllı saatler üzerlerinde bulunan kızılötesi sensörler sayesinde damarlarınızda dolaşan alyuvarların “rengini” tespit ederek kanınızdaki oksijen oranını yaklaşık olarak ölçebiliyor.

Kanınızdaki oksijen miktarına göre rengi koyulaşan ya da açıklaşan alyuvarları algılayan bu sistemlerin hiçbirisi kandaki oksijen miktarını %100 doğru ölçtüğünü iddia etmiyor ve tüm cihazların kullanma kılavuzlarında ölçüm değerlerinin referans amacıyla kullanılması gerektiğinin altı çiziliyor.

Yani özetle ten renginizin kandaki oksijeni doğru ölçüp ölçmemesiyle pek de alakası yok. Ancak yine de Alex Morales iddiasında oldukça emin ve yerel gazeteye yaptığı açıklamada davayı kesinlikle kazanacağını iddia ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.