DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Anksiyete Nedir?

28.03.2021
A+
A-

‘Anksiyete nedir? , Anksiyete bozukluğu nedir? Kaygı bozukluğu nedir? Anksiyete belirtileri nelerdir? Anksiyete tedavi yöntemleri nelerdir? Sizler için derledik.

‘Anksiyete nedir?’ en çok merak edilen sorunlardan biridir. Türkiye’de yaşayan insanların yaklaşık yüzde 17’sinin gün içerisinde yoğun olarak kaygı bozukluğu yaşadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle psikolojik hastalıklardan biri olan kaygı bozukluğuna önem verilmesi gerekmektedir.

ANKSİYETE NEDİR?

‘Anksiyete nedir?’ şeklindeki sorular bu hastalığın günden güne daha fazla kişide görülmesi nedeniyle oldukça popüler bir gündem maddesi haline geldi. Anksiyete ya da halk dilindeki adıyla ‘kaygı bozukluğu’ psikolojik duygudurum bozukluklarından biridir. Her insanın hayatında günlük kaygılar vardır. Hatta bu kaygılar sağlıklı bir ruh halinin göstergesidir. Maddi kaygılar, sosyal kaygılar bunlardan sadece ikisidir. Ancak anksiyete hastaları, yaşadıkları kaygı halini; her olaya, her göstergeye her duruma yayarlar. Başka bir deyişle, kaygılarında büyük bir aşırılık gösterirler.

Anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler yoğun ve sürekli bir endişe durumu yaşarlar. Hatta bu endişe, hayatı aksatan korkularla birlikte gelir. Ayrıca, anksiyete hastasına zaman zaman panik atak da eşlik edebilir. Anksiyete bozukluğu ya da kaygı bozukluğu kendi içinde sosyal anksiyete bozukluğu, ayrılık anksiyetesi, spesifik fobiler ve yaygın anksiyete olmak üzere ayrılık gösterir.

Kaygı bozukluğu olan kişiler her daim, olabileceklerin en kötüsünü düşünürler. Ayrıca bu düşünce hali kontrol dışındadır. Yani kişi, istese de o kaygı halinden çıkımaz.

ANKSİYETE BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ NELERDİR?

Kaygı bozukluğu hallerinin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte; kişinin geçmişte ya da şu anda yaşadığı travmati olaylar, çeşitli üzücü deneyimler, diğer sağlık sorunları ya da genetik faktörler anksiyetenin nedenleri arasında sayılabilir. Anksiyetenin nedenleri şu şekildedir;

Genetik sebepler

Beynin içindeki kimyasal bozukluklar

Çevresel travmalar (istismar, ölüm, saldırıya uğramak)

Kalp, akciğer, troid ya da diyabet şeklindeki sağlık sorunları

Kullanılan ilaçların yan etkisi. 

Bütün bu saydığımız durumlar, anksiyetenin nedenleri arasında gösterilebilir. Bu nedenle kişilerin aşırı kaygı hali durumlarında uzman bir hekime başvurması gerekmektedir.

ANKSİYETE BELİRTİLERİ

Kişinin gün içerisinde kendisini sürekli gergin, huzursuz ya da panik halinde hissetmesi

Nefes darlığı ve ağız kuruluğu

Sürekli olarak ‘kötü bir şey olacakmış’ hissi

Nabızda hızlanma

Aşırı terleme

El titremesi

Odaklanma ve konsantrasyon sorunları

Hazımsızlık

Bir şeylerden sürekli olarak kaçma isteği

Uyku problemleri

ANKSİYETE TEDAVİSİ

Anksiyete tedavisi için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri hastalığı tam olarak yok etmese de kaygı bozukluğunu azaltmak ve hastalığı yönetmek için oldukça etkilidir. Bu tedavi yöntemlerini psikoterapi, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ve ilaç tedavisi olarak sıralayabiliriz. Özellikle ilaç tedavisi, beyindeki kimyasalların düzenlenmesi açısından bir hayli etkilidir. Ancak bu ilaçların muhakkak doktor tavsiyesi ve kontrolü ekseninde alınması gerekmektedir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.