Ankara’da Yunus Emre Enstitüsü’ne Yönelik Soruşturma ve Gözaltılar
Ankara’da Yunus Emre Enstitüsü’ne yönelik başlatılan soruşturma ve gözaltılar, uluslararası kültürel ilişkilerdeki etkilerini sorgulatıyor. Detaylar ve gelişmeler için makalemizi okuyun.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Soruşturma
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, çeşitli tabela şirketlerinden alınan sahte faturalar aracılığıyla Yunus Emre Enstitüsü’nün büyük bir zarara uğratıldığı iddiaları üzerine kapsamlı bir soruşturma başlattı. Soruşturma çerçevesinde 18 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, şüphelilerin yakalanması amacıyla geniş çaplı bir operasyon düzenledi. Operasyon sırasında, Yunus Emre Enstitüsü’nün eski başkanı Şeref Ateş’in de aralarında bulunduğu eski yönetici ve çalışanların adreslerine baskın yapıldı. Şeref Ateş, evde bulunamazken, diğer 17 şüpheli gözaltına alındı. Ateş’in yurtdışına, özellikle Almanya’ya kaçtığı iddia ediliyor.
Yapılan baskınlarda, çeşitli belgeler ve dijital materyaller ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler, ifade işlemleri için Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’ne götürüldü. İddialara göre, şüphelilerin Suriye’de savaş bölgesinde gerçekleştirilmiş gibi gösterilen projeler üzerinden sahte faturalara dayanarak haksız kazanç sağladığı öne sürülüyor.
Soruşturma, ‘Hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma’, ‘Zimmet’, ‘Nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’ suçları kapsamında sürdürülmektedir.
Yunus Emre Enstitüsü’nden Resmi Açıklama
Yunus Emre Enstitüsü, soruşturma ile ilgili olarak resmi bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yunus Emre Enstitüsü’nde mali konulara ilişkin bazı işlemlerle ilgili şüpheler üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatıyla bir inceleme süreci başlatılmıştır. Bu çerçevede, Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından 2024 yılı Haziran ayında, başta eski Enstitü Başkanı Şeref Ateş olmak üzere, ilgili vakıf personeli görevden alınmış ve ardından Temmuz 2024 itibarıyla teftiş süreci başlatılmıştır. Teftiş aşamalarının ardından, sürecin şeffaf ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesine katkı sağlamak amacıyla başkan yardımcıları kendi talepleri doğrultusunda görevlerinden ayrılmıştır. Yürütülen teftiş sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, 23 Aralık 2024 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.”
Daha fazla bilgi ve gelişmeler için takipte kalınması önerilmektedir.