DOLAR 32,3117
EURO 34,7331
ALTIN 2.386,33
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Anevrizma Nedir, Belirtileri Nelerdir?

11.03.2021
A+
A-

Halk arasında bir dönem Ebru Gündeş’in kameralar önünde anevrizma sebebi ile beyin kanaması geçirerek bayılması ile birlikte yaygınlaşan anevrizma isimli tıp terimi ortaya çıktı. Anevrizma nedir? Aort anevrizması ile beyin anevrizması arasındaki farklar nelerdir?

Atardamarlardaki duvarda meydana gelen genleşme ya da şişmeye anevrizma ismi verilir. Damar duvarının zayıflaması nedeni ile oluşur fakat doğuştan da oluşabilir. Obezite, kolesterol, yüksek tansiyon, sigara tüketimi gibi etkenler anevrizma oluşma riskini arttırır. Beyin ve kalp bölgelerinde gerçekleşen anevrizmalara oldukça tehlikelidir. Anevrizmaların yırtılması iç kanamalara ve ilerisinde ise ölüme neden olabilir. Düşük tansiyon, şok, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, ağrı gibi belirtiler anevrizmanın yırtılmasının ardından yaşanan belirtilerdir. 

ANEVRİZMA NEDİR?

Atardamar duvarının belirli bir kısmının zayıflamasıyla ortaya çıkan baloncuk şeklindeki şişlik ya da genişlemedir. Vücudun herhangi bir bölümünde anevrizma oluşabilir. Çoğunlukla belirti vermeyen ve tehlikeli olmayan durumlardır genellikle. Fakat kalbi besleyen atardamarlarda be beyini beleyen atardamarlarda oluşan anevrizmaların yırtılmaları iç kanamaya yol açar ve kişinin hayatını tehdit eder. Bu durumda ciddileşen anevrizmanın yırtılma ihtimali ise şişliğin boyutuna bağlı şekilde gerçekleşir. 

AORT ANEVRİZMASI VE BEYİN ANEVRİZMASININ FARKLARI NELERDİR?

Aort anevrizması, vücudu ana atardamarı olan aortu etkileyen anevrizmadır. Torasik aort anevrizması ve abdominal aort anevrizması olacak şekilde iki çeşidi bulunur. Abdominal aort anevrizması daha yaygın olarak görülür. Bacaklara, pelvise ve karına kan taşıyan ana atardamarda gelişir. 60 yaşın üzerinde olan ve sigara tüketen ya da diğer risk faktörlerinden birden fazlasına sahip olan erkek bireylerde oluşma riski daha yüksektir. 

En tipik olan belirtileri ise bel, sırt veya karın bölgesinde ağrıdır. Daha nadir olan torasik aort anevrizması aortun göğüsten geçmekte olan kısmını etkilemektedir. En büyük oluşma sebebi ise damar sertliğidir. Başlıca olan belirtileri ise solunum sıklığında artma, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, boyunda şişlik, üst sırtta ağrıdır. 

Beyin anevrizmasında ise genel olarak beynin derinliklerinde bulunan kan damarlarda gerçekleşen herhangi boyuttaki anevrizma oluşumudur. Küçük boyutlu olan anevrizmalar genel anlamada belirti vermezler. Komplikasyon oluşma olasılığı da daha düşüktür. Fakat geniş olan anevrizmalarda ise beyin ve sinir dokularına baskı yaparak migrene benzeyen baş ağrıları, çift görme, yüzün bir kısmında uyuşukluk, göz ağrısı ve kulak çınlamaları tipiktir. Belirtiler görülünce hemen tıbbi yardım alınmalıdır. Beyin anevrizması her yaşta görülebilmesine karşın sıklıkla 30 ila 60 yaş arasında görülür. 

ANEVRİZMA NEDEN OLUR?

Anevrizma damar duvarının zayıflaması ile oluşur. Damarların zayıflama nedenleri şunlar olabilmektedir; 

-Doğuştan kalp deliği (artiyal septal defekt) 

-Yüksek tansiyon 

-Altmış yaşından büyük olmak 

-Aort hastalığı veya yaralanması 

-Ailede anevrizma öyküsü 

-Ailede kalp hastalığı-kalp krizi öyküsü 

-Yoğun stres 

-Yüksek kolesterol 

-Sigara kullanımı 

-Damar sertliği 

-Kötü beslenme ve yaşam tarzı 

-Obezite 

Anevrizma Belirtileri 

-Ağrı 

-Baş dönmesi 

-Düşük tansiyon 

-Kanama 

-Soğuk ve nemli cilt 

-Hızlı kalp atışı 

-Şok 

-Mide bulantısı-kusma 

-Cilt yüzeyine yakın, gözle görülür ağrılı ve şiş kitle 

Anevrizmanın vücudun neresinde geliştiyse ve türü neyse ona göre belirtileri farklılaşmaktadır. Beyinde, aortta ya da vücudun herhangi bir yerinde oluşan anevrizmalar yırtılana kadar belirti vermeyebilir. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.