DOLAR 32,3997
EURO 34,7865
ALTIN 2.407,56
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Android’in işletim sistemi dünyasındaki yükselişi

14.10.2019
A+
A-

YouTube’da “Data Is Beautiful” adı ile çeşitli paylaşımlar yapan bir kullanıcı, 1999-2019 yılları arasında hizmet vermiş olan popüler mobil işletim sistemlerini karşılaştıran bir video yayımladı. Android, yüzde 85.23‘lük pazar payı ile birinci sırada.

1999’da yüzde 73.94’lük bir paya sahip olan PalmOS firmasının zaman içerisinde küresel pazardan silinmesi, gerçekten şaşırtıyor. Cep bilgisayarları döneminin bir numaralı ismi PalmOS dışında aynı kaderi paylaşan başka oluşumlar da var.

PalmOS dışında cep bilgisayarları için ortaya çıkan diğer yazılımlar arasında BlackBerry OS, Symbian ve Windows Mobile bulunuyor. Şimdiki halleri nedeniyle işlev bakımından çok farklı bir hale bürünen bu üçlüden günümüzde pek de söz edilmiyor.

1999 yılında başlayan PalmOS, Windows Mobile, Symbian ve BlackBerry OS rekabeti, bugün yerini Android, iOS, KaiOS ve Windows Mobile‘a bırakmış durumda. Aşağıdaki video, 3 dakika içerisinde 20 yıllık mobil işletim sistemi piyasasını özetliyor. İyi seyirler.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.