DOLAR 32,2820
EURO 34,5734
ALTIN 2.413,10
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Android işletim sistemi ne kadar güvenli?

16.03.2018
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir raporda Android işletim sisteminin 2017 yılında güvenlik açısından önemli adımlar attığı ve içerisinde barındırdığı güvenlik önlemlerinin sektöre yön verdiği belirtildi. Bu önemli yükselişin arkasındaki isim ise tabii ki David Kleidermacher oldu.

Google da konu ile ilgili olarak işletim sisteminin güvenliği için maksimum efor sarfettiklerini ve bu süreçte önemli gelişmeler kaydettiklerini belirtti. Aslına bakarsanız günümüzde internette sonsuz sahte bilginin yer alması sebebiyle, artık bir firmanın kendisiyle ilgili yaptığı açıklamalara dahi inanmakta güçlük çeker durumdayız. Yine de Google’ın bu başarısını gölgelemenin bir lüzumu da yok.

Zaten mobil cihazlarda yer alan işletim sistemlerinde güvenlik konusu yalnızca yapımcı tarafından sağlanabilecek bir olgu değil. Zira bu işletim sistemlerini kullanan kullanıcıların da oldukça dikkatli olması gerekiyor. Örneğin Google, Android kullanıcılarını uygulamaları yalnızca Google Play Store üzerinden indirmeleri yönünde sık sık uyarıyor. Bu da kendi onaylarından geçmeyen uygulamalar sonucunda yaşanabilecek tehlikelerin önüne geçme amacı taşıyor.

Aynı şekilde birçok kullanıcı kendilerine gönderilen sahte bağlantılara tıklayarak bilgilerini çaldırmak gibi artık klasikleşmiş bir hataya düşüyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu da kullanıcıların bu bağlantıların kimlerden geldiğini ve gerçekten de o kişiler tarafından istenerek mi gönderildiklerini kontrol altında tutabilmelerinden geçiyor.

Google bu konuda önemli bir hamle daha gerçekleştirerek PHA olarak adlandırılan (Potential Harmful Application’ın kısaltması.) uygulamalara karşı bir koruma geliştirmeye devam ediyor. Google Play servisleri uzun süredir Google Play Protect adındaki koruma aracıyla korunuyor. Bu araç sisteminizi düzenli olarak zararlı uygulamalara karşı tarıyor. Ayrıca da sizi kandırmaya yönelik internet sitelerini ve PHA tarayıcıları tespit edip atlatmaya yarayan uygulamaları farkedebiliyor.

Son olarak da Google Play Protect sisteminin bugüne kadar günlük taramalarla 39 milyondan fazla zararlı uygulamayı da akıllı cihazlardan kaldırmış olduğunu da hatırlatalım.

:: Hangi mobil işletim sistemi sizce daha güvenli?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.